De gick in i sitt arbete, i en hierarkisk institution, där många genom sin uppoffring blev fjättrade vid arbetsplatsen. med en sjukhuschef som var allenarådande och som exempelvis var den som gav tillstånd för giftermål för de anställda. I en "svart bok" fördes också anteckningar över anmärkningar över personalen.
Där de som var anställda under sina år inom yrket fick lära känna många olika typer av människor, med olika beteenden. Där de fick vara med om både de beryktade stormcellerna och långbadsbehandlingarna.
En av sjukvårdarna skrev en gång följande rader om sina intryck och sina känslor:
"Bland högväxta, lummiga träd
bäddad i ljuvlig grönska
ligger ett sagans förtrollande slott
En skönare plats du kan dig ej önska
vore den hemvist för lyckan blott
Men inom dess stängsel och murar
döljes de största mänskliga nöd
i blickar där vansinnet lurar
hos själ, som är levande död".
När sjukhuset upphörde som vårdinrättning kunde konstateras att det genom åren ägt rum revolutionerande förbättringar till det bättre och att synen på mentalvård förändrats på ett avgörande sätt.
Landets modernaste
Sjukhuset började byggas 1889 på det 138 hektar stora området. Vid fullbordandet 1893 var det ett av landets mest moderna sjukhus och det största i övre Norrland. De första patienterna kom med båt från hospital i Stockholm, Uppsala och Härnösand. Som mest hade sjukhuset under 1950-talet omkring 800 patienter.
I folkmun har Furunäsets ibland kallats för "Pite fem-fem". Det påstås att öknamnet kommit efter numret i telefonväxeln. Men det finns också de som hävdar att det härrör från femte kapitlet femte paragrafen strafflagen, som stadgade att psykiskt sjuka skulle ha vård i stället för fängelsestraff. Fem-femma var en tid ett öknamn på psykiskt sjuka.
Det uppges att den som vårdats längst vid Furunäset, och också i Sverige, var en person vid namn Anna Lindersson. Hon fanns inlåst inom sjukhusområdet i 67 år. Hon gick ur tiden en vårdag 1960, 88 år gammal, och begravdes i sjukhusets kapell.
Här presenteras ett antal bilder från den gamla tiden, räddade undan förgängelsen och som bland annat visar de patienter och den personal som tillsammans formade förra seklets psykiatri i vårt land. De flesta av bilderna härrör från åren 1919-1929. Bilderna av sjukhusbygget härrör troligen från 1930-talet, då en tredje våning byggdes på.