Daniel Solander - en bortglömd kändis i sitt land

Hur kunde Daniel Solander, prästsonen och 1700-talsbotanisten från Öjebyn, en internationell celebritet på den naturvetenskapliga forskningens område, bli så bortglömd i sitt eget land? När hans upptäckter presenterades blev han överhöljd av beröm utomlands och hans minne prisas fortfarande högt i den anglosaxiska världen.

Daniel Solander, porträtterad av D. Kellner 1933 efter ett miniatyrporträtt av den polsk-tyske konstnären Daniel Nikloaus Chodowiecki (1726-1801), och som pryder boken

Daniel Solander, porträtterad av D. Kellner 1933 efter ett miniatyrporträtt av den polsk-tyske konstnären Daniel Nikloaus Chodowiecki (1726-1801), och som pryder boken

Foto:

PITEÅ 2010-12-09 06:00
Den enda sammanslutning i Sverige som vårdar Piteåsonens minne är Solanderföreningen i Öjebyn, bildad 1999.
- Faktum är att det faktiskt det hänt en del under de år vi varit verksamma. Solander har till en del fått återupprättelse, påpekar Ivar Gustafsson, Öjebyn, ordförande för föreningen som i dag har 176 medlemmar.
Solanderföreningen har i dag egen lokal i Öjebyn och vårdar även Solanderparken, i nära anslutning.
- Tyvärr är medelåldern hög i föreningen, men så är det väl snart med alla föreningar i dag. Vi kämpar på, i syfte att få ut information om de betydelsefulla insatser Daniel Solander gjorde, och hoppas i slutänden att fler skall upptäcka den betydelsefulla insats han gjort, säger Gustafsson.
Förste svensken
En liten uppbackning i syfte att vårda Linnélärjungen Solanders minne har de,som vill vårda hans minne, nu fått i nyligen utkommen bok, Resa med förhinder. En bok vilken har som central punkt Solanders vistelse i Skåne 1759-1760, men som även spänner över hela den framstående auktoritetens livsgärning, från uppväxten i Öjebyn och ut i vida världen och med slutdestination London i England.
Solander var för övrigt den förste svensk i historien som gavs möjlighet att göra en världsomsegling. Författaren till boken, Lars-Åke Götesson, visar på många sidor av Öjebysonens insatser.
Daniel Solander hade för övrigt också en självständig hållning till lärofadern Linné, vilket av denne uppfattades som ett otacksamt svek.
Linné surnade till och karaktäriserade också Solander vid ett tillfälle som en "skälm". Allrahelst som han inte fick ta del av de växter som samlats in under världsomseglingen.
- Solanders val att följa en annan väg än den som Linné hade stakat ut för honom resulterade i att han inte bara gick miste om läromästarens professur i Uppsala utan även om dennes äldsta dotter Elisabeth Christinas hand, påpekar Götesson.
Dramatiska öden
Författaren betonar det faktum att ingen lika kompetent naturalist som Solander tidigare hade seglat jorden runt och tillbringat så lång tid i tropiska Stilla havet vilket gjorde honom unik.
Hans namn lever också vidare i olika delar av världen, där platser uppkallats efter honom.
- Hans dramatiska öden och äventyr bland kärlekstörstande nymfer på paradisön Tahiti och bland blodtörstiga kannibaler i Nya Zeeland väckte stor uppmärksamhet i dåtidens medier. Pitesonen Solander presenterades för det brittiska kungaparet och promoverades till hedersdoktor vid universitetet Oxford. Han umgicks också med den tidens personligheter, bland annat den blivande nordamerikanske statsmannen Benjamin Franklin, berättar Götesson.
Götesson levererar, i lättsmält format, mycket intressant läsning om Öjebysonen Solander, lyfter fram hans betydelse som botanist och zoolog, beskriver hans storslagna karriär som naturforskare, museiman och upptäcktsresande och levererar en intressant inblick mot framgång och internationell ryktbarhet.
Såväl Ivar Gustafsson i Solanderföreningen som författaren Lars-Åke Götesson konstaterar samfällt att Öjebysonen förtjänar större uppmärksamhet här hemma.
Solander avled 1782 i London , 49 år gammal, i sviterna efter en hjärnblödning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om