Böcker som väcker intresset för naturen

Att följa årets rytm i naturen är underbart. Varje årstid bjuder på något nytt. Snart breder frosten ut sig över markerna och sommarens blomning är snart glömd. Ett försök att förkorta väntetiden inför en ny vår är att under kommande mörka kvällar läsa in sig på vad som finns i vår natur, skaffa kunskaper om ännu oupptäckta utflyktsmål i vår norrbottniska närhet. De floraintresserade kan beväpna sig med ett par böcker vilka bjuder på alldeles speciella kapitel kring vad som växer i vårt närområde, kompletterat med en bit intressant historia.

Piteåförfattarna Tore Sundström och Lennart Wikström har spanat in vad som växer vid kusten och skärgården och bidrar med förslag på botaniska utflyktsmål.

Piteåförfattarna Tore Sundström och Lennart Wikström har spanat in vad som växer vid kusten och skärgården och bidrar med förslag på botaniska utflyktsmål.

Foto:

PITEÅ 2012-09-04 06:00

Hur mycket vet du om Norrbottens flora? Vet du vilka växter som prunkar under olika förhållanden vid kustbandet, i dikesrenar, på sandheden, ute på myrmarkerna?

Det finns en hel del växtlighet som trivs i de olika miljöerna. Böckerna Norrbottens flora del I och Kust- och Skärgårdsflora för Piteå och Bottenviken vill hjälpa läsaren att på ett intressant sätt gå på upptäcktsfärd.

Inspirerande läsning
Norrbottens Flora I, är ett bokverk som kommit i bakvänd ordning. Den har nämligen föregåtts av del II och II. Lennart Stenberg är redaktör och har sammanställt ett praktexemplar, vilket åstadkommits av växtletare som frivilligt och på ledig tid ägnat 20 år åt att samla in dokumentationen. Boken är inte bara en berättelse om växter utan bjuder i lika hög grad bjuder på ett viktigt stycke Norrbottnisk historia, exempelvis om botanister, som annars, om inte inventeringen gjorts, skulle ha fallit i glömska.

Här fångar boken upp bland annat av Jäkkviksfödde Lars Levi Laestadius, laestadianismens “härförare", som var en stor botaniker, Pitefödde professorn Axel N Lundström, stadsläkaren i Piteå Carl Håkansson, studerande Johan A Degerman, Jävre, Carl Klum från Piteå, och astronomiprofessorn Knut Lundmark från Älvsbyn. Alla har de ägnat tid åt att samla och dokumentera växtmaterial.

Olika delar av länet har av växtsamlarna i föreningen Norrbottens flora skådats under luppen och inspirerar läsarna att ge sig ut till de olika platserna. Intressant är den sammanställning som gjorts kring nya arter som hittats och de ursprungliga växter som inte återfunnits.

Tore Sundström - tidigare anställd inom parkavdelningen hos Piteå kommun -  och Lennart Wikström har varvat boken om kust- och skärgårdfloran med “matnyttiga" beskrivningar i kombination med fina bilder . En bok som bör tas med på utfärderna, om man tänker ge sig ut efter kusten och botanisera i skärgården för att lära sig mer om vad som där växer.

Ökad naturhänsyn
Det är ett gott tecken i skyn att det finns grupper och enskilda som inser det värdefulla i att satsa på att utsätta vår speciella Norrbottniska natur för en nyttig granskning.

- Förhoppningsvis kan boken bidra till ökad naturhänsyn och därvid minska risken för förslitning och utarmning av den särpräglade och skyddsvärda vegetationen, påpekar Tore Sundström och Lennart Wikström, vilka utöver artbeskrivningen även lämnar förslag på botaniska utflyktsmål.

Författarna till Norrbottens flora och Kust- och skärgårdsflora visar på hur intressant det kan vara att ha floran som hobby, att lära sig mera om vad som växer. Det finns inget mer varierat, inget mer föränderligt, och inget som så totalt kan uppfylla en människa som det spirar ute i naturen. Där många väsenden ur solsken destillerar fram underbara färger, honung och väldoft.

Klåfingriga
Förvisso finns det en viss risk med att utpeka fredade utflyktsmål med rara växter, exempelvis orkidéer. Det har funnits klåfingriga individer som begett sig dit, utrustade med säck och spade i försök att få rara arter med sig hem till blombänken.

Medlemmarna i föreningen Norrbottens flora med bokverket Norrbottens flora och paret Sundström - Wikström med sin Kust- och skärgårdsflora har åstadkommit annorlunda bokverk, där de delar med sig en intressant kunskap. Detta när de vill orientera läsarna kring den ymniga norrbottniska floran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om