Anammade nazistiska idéer och gav plats för tyska våldsbeundrare

En höger som inte kan hålla nazzarna borta från sin lista lär inte heller kunna hålla dem på mattan i stadsfullmäktige". Ett varningens ord som riktades i valdebatten i början av 1930-talet i Piteå, när Sveriges Nationella ungdomsförbund i allt högre grad anammade väsentliga inslag av de nazistiska idéerna.

Skogsförvaltare Erik Hilding Engström fanns med i kommunalpolitiken i Älvsbyn och invaldes på de Nationellas lista i Älvsbyns municip.

Skogsförvaltare Erik Hilding Engström fanns med i kommunalpolitiken i Älvsbyn och invaldes på de Nationellas lista i Älvsbyns municip.

Foto:

PITEÅ "2010-09-22 06:00
Det nationella ungdomsförbundet, SNU, var i praktiken ett fristående ungdomsförbund till Allmänna valmansförbundet, nuvarande Moderaterna, och som en kort tid rönte vissa framgångar, inte minst i södra Norrbotten.
Sverigedemokraternas politik, som i det senaste valet gett partiet plats i Sveriges riksdag, är således ingen ny företeelse i svenskt politiskt liv. Det fanns en tid under 1930-talet när Nationella ungdomsförbundet hade sex mandat i riksdagen, varav ett besattes av en person med Piteårötter. Kommunalvalen 1935 blev förbundets enda verkliga valframgång, då man fick ett 70-tal mandat landet runt. SNU bröt senare med Allmänna valmansförbundet.
De aktiva i SNU, med pronazistiska och antisemitiska drag, hade en förmåga att hanterade de gamla "högergubbarna" litet hur som helst och fick plats på högerns listor, till och med på valbar plats.
Jävreborna varnades
Efter att den gamla högerkämpen och landstingsledamoten E.E. Lundberg i Hortlax framträtt vid ett möte i Hemmingsmark på hösten 1934 kunde Piteå-Tidningen bland annat rapportera att "de hel- och halvnazistiska ungdomsförbundet i hans hemsocken" tagit bort honom från landstingslistan.
I Piteå samlades folkpartiet med högern och SNU i en gemensam kartellbildning inför valet 1934. Där Norrbottens Allehandas redaktionssekreterare Carl Axel Nordström, senare lokalredaktör för Norrbottens-Kuriren i Piteå, och lasarettssyssloman John Holmgren fanns på valsedeln.
Högerns samarbete med Nordström kommenterade Piteå-Tidningens redaktör Axel Bengtsson med följande:
- Högern låter denne fiende stå på högerlistan där han och nazisten, syssloman Holmgren, fått de platser som förut innehafts av den sympatiske och redbara sparbankskamrer Axel Sundqvist och mästerlotsen Viktor Bergstedt. Allt för att få samarbete med det tyska våldets beundrare. Och med ett sådant högerparti samarbetar Folkpartiet i staden.
Inför valet utgick också ett varningens ord till Jävreborna:
- En röst med folkpartiets Jävrelista är nämligen detsamma som att direkt rösta på högern med dess nazistiska inslag.
Hotades med koncentrationsläger
Högerns samröre med nazisterna var ett faktum på flera håll i Norrbotten. Det fanns platser där ungdomsförbundet gick ut med egna listor, men på många håll återfanns personer upptagna på högerlistor även på nazisternas listor.
- Made in Germany står det inristat på högerns panna, skrev Piteå-Tidningens politiske redaktör.
Det berättas att Carl Axel Nordström var så ivrig i sin revolutionära nazistiska propaganda att han trosvisst förkunnande att den nazistiska revolutionen skulle utbryta i Piteå.
- Det var inte bara den optimistiske Bengtsson som Carl Axel Nordström skulle placera i ett koncentrationsläger. Bengtsson skulle få sällskap, fint sällskap, ur ett annat läger som nu inför valet sluter Nordström till sitt bröst, kommenterade PT.
Högern sökte förvisso vid valen avsäga sig alla nazistiska sympatier, men genom den en tid mycket intima kopplingen till SNU och genom att ha deras kandidater på sina listor blev bortförklaringarna svåra.
I valet 1934 fanns även John Holmgren på högerlistan. Han var medlem i Nationella ungdomsförbundet, liksom ett par personer på den tjänstemannalista som lanserades i Piteå, postmästare J A Norin och pensionerade fanjunkaren Rudolf Wahlberg. Det nazisympatiserande SNU hade således tre ledamöter med i stadsfullmäktige i Piteå.
Innanför högerns murar
De gulande tidningslägget ger vid handen att det fanns starka nazistsympatier även på andra håll i länet, bland annat i Älvsbyn.
- Nationella förbundet har lärt sig av historien om den trojanska hästen, men man behöver inte skaffa sig någon trähäst att gömma sina krigare i då man skall med list föra den innanför högerns murar, noterar Piteå-Tidningen.
I Älvsbyns landskommun fanns Victor Bergman från Manjärv med, som representant för de nationella. I Älvsbyns municip företräddes de nationella av jägmästare P C Åberg, förvaltare Hilding Engström och vägmästare Nils E. Lindström.
I Arvidsjaur uppgavs Sven Carlsson i Glommersträsk och jägmästare Ruben Hollander i Arvidsjaur tillhöra det tyskvänliga nationella förbundet.
"Till sist i nån avkrok en nasse vi skymta som valtalar som en gris brukar grymta att hakkorset sänka i dödsskuggans dal, ja det blir en uppgift för folket i val".
Det skaldade signaturen Bes bland annat i anledning av organisationens uppträdande i bygden.
Genom motsättningar mellan högern, genom Allmänna valmansförbundet, ställde SNU upp på en del platser med egna särlistor. Bakom aktionen stod militären och senare översten Alf Meyerhöffer, med Piteårötter. Hans föräldrar hade bott i Bölebyn och Piteå. Modern var apotekardotter från Piteå. Några av Meyerhöffers syskon var för övrigt också födda i Piteå.
Meyerhöffer valdes 1932 till riksdagens andra kammare för Norrbotten som representant för lantmanna- och borgarepartiet. Efter att SNU brutit med allmänna valmansförbundet 1935 ombildades förbundet, och Meyerhöffer blev kårchef.
Organisationen uppträdde ofta i uniform vid möten. Meyerhöffer förlorade sin riksdagsplats i valet 1936. Han innehade även aktier i den pronazistiska tidningen Dagsposten och fick understöd från Tyskland. Den tyskvänlige Meyerhöffer var militärt aktiv fram till 1951.
Det finns noterat att år 1936 hölls nära 1 200 nazistmöten i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om