Akvarelldamerna söker sommarfärgerna

Utspridda på olika håll i de natursköna vyerna kring Fårölotten har ett sällskap akvarellmålande damer letat upp motiv som får penseldragen att flöda över pappret.- Akvarellfärgerna ger möjligheter att avbilda fantastiska underverk i naturen, säger Ingrid Brindelöv-Wiklund som leder en målarcirkel under sommarveckorna.

"Det finns så mycket att inspireras av här" sa Marianne Strömberg som målat av sin gamla kolonilott på Fårön.

"Det finns så mycket att inspireras av här" sa Marianne Strömberg som målat av sin gamla kolonilott på Fårön.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-07-10 06:00

Fjärilar, humlor och trollsländor svävar över de soldruckna ängsmarkerna kring koloniföreningen på Fårölotten.

- Claude Monet och andra impressionister på 1800-talet arbetade med sina verk ute i naturen. Att göra detsamma ger oss möjlighet att fånga ljuset, skuggorna och sommarfärgerna, berättar Ingrid Brindelöv-Wiklund.

Hon är den konstnärliga ledaren för Sommarakvarellen, en målarcirkel där tiotalet deltagare träffas en gång i veckan under julimånaden för att hänge sig åt målandet.

Trädgårdsmotiv
Under en av sommarens tidigare träffar målade damerna horisonter och himlar vid Gläntan. Vid dagen för PT:s besök är motiven mer inriktade på blommor, stugor, fontäner och annat från trädgårdsmiljön omkring Fårölotten.

Burkar med penslar står på borden intill uppslagna askar med akvarellfärger i olika nyanser, från sepia till ceruleanskt klarblå.

- Jag har alltid föredragit akvarell. Har testat olja och akryl men det blir så stelt! Akvarellfärgerna ger möjligheter till att avbilda fantastiska underverk i naturen, säger Ingrid.

Flera av kursdeltagarna var nybörjare inom akvarellkonsten. I början av sommaren provade de på olika tekniker och material för att nu praktisera sina kunskaper.

- Jag hade egentligen inte målat sedan jag var liten men tänkte "Klart att jag kan måla!" och hoppade på målarcirkeln. Man får många tips på hur man kan utveckla sin teknik, berättar Melina Rydberg som i en solstol nedanför Fårölottens veranda målade med akvarellpennor.

Akvarellmålning beskrivs ofta som en av de mer svårbemästrade målarteknikerna. Papprets vithet utnyttjas för att framhäva de ljusare nyanserna i motivet för att få till den lyskraft som är typiska för färgerna i akvarellmålningar. Det är mycket svårt att ändra på någonting som redan målats och för mycket vatten gör att färgerna rinner ut.

Alla sådana tips delar Ingrid med sig av till deltagarna. För femton år sedan kom hon för första gången i kontakt med akvarellmålandet efter ett tips från sin läkare.

- Efter att jag hade gått in i väggen föreslog min läkare att jag skulle börja måla. "Nej, jag har väl aldrig målat" tänkte jag men valde att ge det ett försök. Det blev en del av mitt läkande - och som pensionär läser jag nu konst på Framnäs folkhögskola!

Visar upp målningar
I slutet av dagen visar akvarelldamerna upp sina verkför varandra. Britta Engman fick beröm av de andra kursdeltagarna för sin detaljrika målning av vallmons kronblad.

- Du har verkligen fått till hur ljuset faller från vänster, säger Ingrid.

- Men fråga mig aldrig om vilka färger jag använder! Jag bara testar mig fram, skrattar Britta.

Akvarelldamernas alster ställs ut på Piteå stadsbibliotek i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om