Något av förvåningens ögonblick uppstod för undertecknad, flitig Amerikaresenär, som skämtsamt slog ifrån sig att vara skyldig till den nya arten, trots att ha promenerat genom området åtskilliga gånger. Men imponerades dock av de vaksamma ögon Davidsson hade, att bland en oräknelig mängd arter kunnat urskilja denna anspråkslösa främmande grässort, som utvandrat från landet i väster till Norrfjärden. Och som också imponerade med sitt kunnande.
Irma Davidsson är en av många entusiaster i Föreningen Norrbottens flora som trivs som bäst ute på "fältet", det vill säga i skog och i det öppna landskapet, för att samla på värdefulla uppgifter kring Norrbottens flora.
Unik och tung kunskap
Davidsson är för övrigt en av många som dragit in viktiga strån till stacken vid tillkomsten av bokserien Norrbottens flora, i tjockaste bibelformat. Ett smått unikt, smått fantastiskt och skall det säkert också visa sig ovärderligt verk för växtintresserade i största allmänhet.
Konstateras kan att del II, med sina närmare 800 sidor, väger drygt 3,1 kilo och såväl vikt som volymmässigt konkurrerar med den gamla familjebibeln.
Kunskapen om floran i Norrbotten kommer dock i något omvänd ordning. Tillgänglig finns nu del II och III. En tredje volym, del I, är planerad.
I inventeringsarbetet med Norrbottensfloran finns förutom Irma Davidsson, som ingår i projektgruppen för bokserien, bland annat följande aktiva Pitebor eller före detta Pitebor deltagit, nämligen Maiken och Tryggve Arvidson, Hans Groth, Maja-Lisa Lidbert, Dagny Myhr, Inger Wikman, Lennart Wikström, Alice och Ulf Zethreus, Birgitta Öster och Nils Dahlbäck.
Sammanlagt är det drygt 330 personer från åtta länder som helt ideellt arbetat med att inventera i landskapet.
Lennart Stenberg, vid Nordiska herbariet vid Naturhistoriska riksmuseet, har varit ledare för det stora projektet.
Den som ger sig i kast med Norrbottens flora kommer säkerligen att utropa:
- Det hade vi ingen aaaaning om.
Med tanke på att det finns så många kända och okända arter i Norrbotten.
149 olika maskrosor
Det handlar om 20 års vandringar i landskapet, som ligger som grund till Norrbottens flora. Föreningen som initierat till bokverket började faktiskt sin verksamhet på allvar i Piteå i början av 1990-talet.
- Totalt har 1 654 växter påträffats av vilka 600 har dokumenterats för första gången i Norrbotten. Nio är nya för vetenskapen och flertalet av dessa är enbart funna i Norrbotten, tre är nya för Europa och ett 30-tal nya för Sverige. 63 gamla fynd är inte återfunna under inventeringen, berättar Kerstin Haraldsson, Kalix, ordförande i Föreningen Norrbottens flora.
Haraldsson berättat att i de två utgivna delarna beskrivs allt man känner till om
kärlväxterna, med utbredningskartor och ett stort antal fotografier. Noterbart är att 149 olika maskrosor och samtliga 70 fibblor är avbildade och finns i del III.
- I den kommande volymen kommer landskapet och växternas förutsättningar för att leva och utvecklas i Norrbotten att skildras. Ett stort antal utflyktsmål ingår med kartor, områdesbeskrivningar och bilder för att man lätt ska finna dessa intressanta växter i sina skiftande miljöer, omtalar Kerstin Haraldsson
Den botaniska traditionen har för övrigt varit stark i Pite - Älvsbybygden genom åren. Bland äldre Pitebotanister kan nämnas T H Björkbom, Sven Gellerstedt, Carl Håkansson, Carl Klum, Ernst Lundberg, Knut Lundmark, Axel N Lundström, Erik Marklund och inte minst Daniel Solander.