29 norrbottningar och två västerbottningar har i sommar åkt på en sexdagarsresa till Åland med ett lokalt bussbolag. Resenärer klev på vid Bodens resecentrum och vidare via Gammelstad, Luleå busstation, Rosvik, Öjebyn, Piteå busstation och de två västerbottningarna kom ombord i Sävar.
Resan började med ett riktigt busväder i Skellefteå, men sedan skingrades molnen och färden gick sedan i ett strålande sommarväder. Man stoppade med jämna mellanrum för bensträckare, måltider och stopp för kaffe/te. På kvällen hotellövernattning i Gävle.
Andra dagen var det färd mot Grisslehamn och incheckning på Eckerölinjens färja M/S Eckerö mot Berghamn på Åland. En rejäl brunch serverades i fartygets bufférestaurang.
Vid terminalen i Berghamn/Eckerö kom guiden Gun ombord på bussen. Hon skulle guida sällskapet hela tiden under vistelsen på Åland. Det blev en rundtur i Mariehamn och därefter ett besök på Ålands Jakt- och fiskemuseum med en omfattande utställning av gamla fiskedon.
Ett speciellt föremål var Motorkälken – ett hembygge som började byggas i slutet av 1940-talet i Österbotten av Ingvald Rönnkvist. Motorn är en 350 kubiks Java, tvåcylindrig tvåtaktare, årsmodell 1945. Högsta uppnådda hastighet 90 km/h. Vintertid användes järnkättingar som spändes på hjulet.
Ett stort antal uppstoppade djur ur Ålands fauna, till exempel vit och brun mårdhund och förstås Ålands landskapsdjur kronhjorten fanns också. Därefter gjordes ett besök på Eckerö Post- och Tullhus, där det fanns en rik utställning av konsthantverk.
Därefter inkvarterades sällskapet på hotell, där en trerättersmiddag serverades.
Andra dagen gjordes ytterligare en rundtur. Eftersom Åland har över 6 500 öar blev det även en skärgårdstur då många öar kan nås med buss på de typiska röda vägarna. De röda bergen av bergarten Rapakivigranit är typiska för Åland. Även vägarna är röda eftersom de byggs av grus från bergen.
Visning av Ålands nya fantastiska sjöfartsmuseum och museifartyget Pommern, som fortfarande är kvar i originalskick som lastfartyg. Pommern är byggd 1903 i stål och tacklad som en fyrmastad bark. Hon är 95 meter lång, 13 meter bred. Stormastens höjd är 50 meter och hennes djupgående 7,5 meter. Då alla segel är satta, uppgår de tillsammans till totalt 3240 kvadratmeter segelyta.
Nästa punkt på programmet var fabriksvisning, ölprovning och lunch på bryggeri Stallhagen i Godby mitt på Åland.
Besök på Kastelholms slott, Fängelsemuséet Vita Björn och Jan Karlsgården. Slottet omnämns första gången 1388 i källorna i kvarlåtenskapen efter Bo Jonsson Grip, plundras och förstörs av den danske sjökrigaren Sören Norby 1507 men Gustav Vasa beordrar ombyggnader och gör slottet till kungligt jaktslott 1537–56.
Allt om dess historia fick deltagarna sig till livs vid besöket. Ålands kulturhistoriska museum inryms i norra längan 1933–84.
Tredje dagen på Åland ägnades åt det Kulturhistoriska museet. En storslagen anläggning, där man kan se lämningar från stenåldern, bronsåldern och Järnåldern fram till modern tid, till exempel gick postvägen mellan Sverige, Finland och Ryssland över Åland. Under flera århundraden fördes såväl brev, paket och människor längs med postvägen och åländska postbönder förpliktades att tjänstgöra på postvägen. Efter museet gjordes besök till Finströms kyrka, där den första stenkyrkan byggdes mot slutet av 1200-talet.
Lunchen serverades i Smakbyn, som drivs av stjärnkocken Michael Björklund, före detta ”Årets kock” både i Finland och Sverige.
Nu var det dags att ta avsked av guiden Gun, som på ett enastående sätt presenterat Åland, dess nutid och historia. Sista utflykten var ställd till Havsvidden, med mer än 40 så kallade ”Klipphus” som ligger längst ut på Ålands nordliga udde.
Väl hemma var det en mycket nöjd skara resenärer som tackade föraren Fredrik och bussvärdinnan Åsa för en fantastisk upplevelseresa.