Agueli - en kuf före sin tid

KONST. Vid förra sekelskiftet sågs Ivan Agueli mest som en kuf. I dag är hans ideer om en allians mellan islam och kristendom högaktuella. I sommar är han huvudperson på Waldemarsudde i Stockholm.

Övriga2006-05-15 00:00
Det är snart 140 år sedan Ivan Agueli föddes i Sala. Hans konstnärskap har blivit alltmer uppmärksammat, men det som
fascinerar i dag, och som fick honom att ses som en kuf för hundra år sedan, är hans fascination för främmande religioner och hans övergång till
islam. En man i kaftan hörde inte till vanligheterna vid förra
sekelskiftet.

Ivan Aguelis konstnärskap tog form på Gotland, dit han kom som 20-åring för att studera. Senare reste han till Paris och var också bosatt i Spanien och Egypten.

De konstnärliga influenserna kom från Cezanne och han såg tidigt Gaugins storhet. De båda utvecklade det som brukar kallas syntetismen, många olika intryck sammanfattades till tydliga fält och förenklade nyanser. Augeli tog också till sig kubismens tankar tidigt och såg likheter mellan sufismen och kubismen: "den enkla sanningen, det vill säga med maximal exakthet erhållen med minimala medel".

Konverterade till islam

- Hans måleri håller en hög nivå och han är intressant för att han stod i kontakt med dåtidens avantgardistiska rörelse, som ingen annan svensk gjorde. Han satt på första parkett och förmedlade brevledes och i artiklar information från Frankrike till Stockholm, säger Hans Henrik Brummer, överintendent och chef på Waldemarsudde.

Tidigt intresserade han sig för Emanuel Swedenborgs ideer och han fortsatte sitt sökande genom hela livet. Han tituleras konstnär men kan också kallas anarkist, språkforskare, skribent, religionsfilosof och så vidare. På egen hand lärde han sig mängder av språk, bland annat arabiska, och studerade en rad religioner. I Egypten i slutet av 1800-talet konverterade han till islam och blev medlem av en sufisk orden. Åren därefter ägnade han åt att förmedla "den sanna islamismen" till Europa, bland annat genom en egen tidning.

Swedenborgsk anarkist

Politiskt var Agueli anarkist, inspirerad av Swedenborg, och han hamnade flera gånger i tumult. Bland annat sköt han mot två matadorer under en tjurfäktning i Spanien, som protest mot en grym tradition.

- Han befann sig hela tiden nära det vi efteråt betraktar som händelsernas centrum, säger Hans Henrik Brummer.

Att Augelis konstnärskap visas på just Waldemarsudde är ingen slump. När den egensinnige konstnären dog, överkörd av ett lok i Barcelona 1917, var det på prins Eugens Waldemarsudde som hans verk packades upp.

Utställningen pågår 13 maj- 1 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om