Men i själva verket är det väldigt okomplicerat och vem som helst kan vara med. De flesta som provar blir också fast. Det är glädjen i dansen som gör det.
- Receptionisterna på World Class säger att det är sällan gymdeltagare pratar så mycket med varandra efter ett pass som efter den afrikanska dansen. Den skapar en samhörighet, säger Fanny Granström.
- Jag kände ganska snart när jag gick på Balettakademien att det inte passade mig. Det är stenhård konkurrens, det är armbågarna som gäller, och bara de två-tre bästa i varje klass kan få jobb efteråt, säger hon.
- Jag gillar ju att följa musiken, inte dansa mot den. På Balettakademien hade jag ont i kroppen varje dag.
Guinea, i Västafrika, var det första land hon besökte men hon har även varit i Gambia och nästa gång blir det Senegal som ska upptäckas.
- I Guinea är dansen en stor del av kulturen och ett sätt att orka med vardagen. Där dansar alla, utan uppvärmning och utan speglar och sånt som vi använder när vi dansar. Där fick jag lära mig mycket och också bli uppdaterad med alla trender.
Uppvärmning är, som sagt var, inte nödvändig och ett halvtimmespass räcker för att blir riktigt svettig. Rörelserna är stora och skulderblad och svank används flitigt vilket sätter fart på hjärtat.
- Det är mycket konditionsträning, men du får styrka och koordination på köpet. Många kombinerar danspasset med ett styrke- eller yogapass. Det går jättebra, säger Fanny.
- En del som kommer till mina klasser har varit på salsa eller andra dansklasser och kommer i princip oombytta. Men de blir ordentligt varma, säger Fanny Granström och skrattar.
Hon har planer att utveckla den afrikanska dansen och är i full färd med olika testklasser. Mjuk afrodans för seniorer, en coolare afrodans för yngre och gravidafro för blivande mammor. För den afrikanska dansen kan faktiskt fungera som något av en ögonöppnare för många. Den som aldrig tränat förut får känna på vad snäll rörelse gör för välbefinnandet. Och den som är mera träningsvan får smaka på naturlig och enkel träningsglädje som är väldigt effektiv.
anna.bjore@ttspektra.se
Bild 1-3: Fanny Granström lär ut afrikansk dans. "Det är mycket konditionsträning, men du får styrka och koordination på köpet", säger hon.
Bild 4-5: Fanny Granström tröttnade på den klassiska dansen och satsar på den afrikanska i stället. "Jag gillar ju att följa musiken, inte dansa mot den", säger hon.
Foto: Anders Wiklund
Myter om afrikansk dans
+ Det är svårt att lära sig rörelserna.
Fel. Koreografin är enkel och du övar snabbt upp koordinationen som krävs.
+ Det är inget jobbigt.
Fel. Det är mycket konditionskrävande men du kör i din egen takt.
+ Det är bara kufar som dansar afrikanskt.
Fel. Alla är med, unga killar i shorts, otränade medelålders män och kvinnor, vanliga träningsfrälsta och äldre personer.
+ Det handlar om mysticism och konstiga religioner.
Fel. Det är vanlig, enkel träning.
+ Det är roligt.
Rätt. Glädjen och samhörigheten är stor under passen.
Läs mer på:
www.afrostreetjam.se
www.worldclass.se
www.urkraft.nu
www.dansdojon.nu
//bilder:5