Bakdagar med mersmak på Tväråselsskolan

Häromveckan fick barnen på Tväråselsskolan prova baka tunnbröd och mjukkaka i byns egen bagarstuga. - Det var jätteroligt, så nästa läsår planerar vi ha fler bakdagar och producera vårt eget mjukbröd. Ännu en besparing för kommunen, säger läraren Inger Öberg.

Bakade rågkakor på Tväråselsskolans bakdagar gjorde bland andra Catarina Häggkvist (närmast kameran), Ella Sjölund och Emilia Danielsson.

Bakade rågkakor på Tväråselsskolans bakdagar gjorde bland andra Catarina Häggkvist (närmast kameran), Ella Sjölund och Emilia Danielsson.

Foto: Inger Öberg

ÖVRE TVÄRÅSEL2008-05-21 06:00
För några år sedan användes bagarstugan i före detta skogsbruksskolans källare flitigt av byborna, men på senare tid har verksamheten legat nere.
I våras föreslog Magnus Danielsson, förälder och ordförande i byaföreningen, och Henry Carlsson, aktiv i Tväråselets AIF, att skolan skulle starta bakverksamheten igen. Sagt och gjort.
Eldningskonst
Den 5 maj städades bagarstugan upp. Dagen därpå tillkallades "proffset" Marianne Ögren, före detta bybo och mamma till "fröken" Inger Öberg, för att lära ut konsten att elda en bakugn.
På torsdagen samma vecka var det dags att göra allvar av planerna.
- Spännande värre, för den enda som bakat bröd tidigare var jag för evinnerligt många år sedan, berättar Inger Öberg.
- Men utmaningar är något vi gillar i Tväråselet och mamma hade "bak-jour", det vill säga fanns vid sin telefon i Älvsbyn.
Duktiga bagare
Vid sjutiden på morgonen påbörjade Inger Öberg och föräldrarna Magnus Danielsson och Catarina Häggkvist bakarbetet med att göra upp en ordentlig eld.
- Under tiden den tog sig gjorde vi tunnbrödsdegen. Kring halv tio var det dags för de första barnen att börja baka. De flesta hade inte ens sett en bakugn och aldrig bakat tidigare, men det var duktiga bagare som kom, säger Inger Öberg.
- Under Magnus och Catarinas ledning kavlade de så mjölet rök och jag gräddade. Klockan elva vankades det lunch och man kunde tro att vi planerat baket efter matsedeln, för vi fick stekt lax den dagen. Gissa om det var gott med nybakat tunnbröd till maten!
Gjorde "sötstöp"
Den lyckade tunnbrödsdagen avslutades med att göra en "sötstöp" inför morgondagens mjukakebak, det vill säga kokande vatten på rågsikt i en kastrull, som lindades in i lakan så den skulle hålla sig varm så länge som möjligt.
Tidigt på fredag morgon inleddes jobbet med att baka rågkaka på "ättavärmen", som det heter på Pitemål.
- Med andra ord skulle det eldas igen, men inte lika mycket som till tunnbrödet. Vår "sötstöp" fylldes på med lite jäst och under timmarna den jäste, eldade vi en liten brasa i ugnen, säger Inger Öberg.
- Fram på förmiddagen bakade vi och barnen 98 mjukkakor. Visserligen lite svarta på undersidan, men himmelskt goda!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om