- Jag har saknat en samlingspunkt kring tunnbröd. Det känns mycket roligt att vi nu är igång, säger Torbjörn Ullsten, Mjällom.
Gemensamt finns en önskan om att tunnbrödsakademien ska värna den svenska tunnbrödstraditionen samt vara landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbrödet, och hur det avnjuts på bästa sätt.
Spännande
Passionen för tunnbröd går inte att ta miste på. Ove Edström menar att det finns många spännande sätt att äta tunnbröd på som många ännu inte känner till.
- Även om vi lånar varandras recept så kommer tunnbröden att se olika ut. Hur vi bakar eller hur varma ugnarna är, är saker som påverkar smakupplevelsen, säger Jonny Lundmark, Klöverträsk.
Flera aktörer inom branschen har under en längre tid förespråkat ett forum som värnar om tunnbrödet som en del av den svenska brödkulturen.
Intresse förenar
- Vi välkomnar fler tunnbrödsintresserade. En akademi fungerar bäst om den består av olika representanter såsom bagare, konsumenter, forskare och kulturpersoner. Det som förenar oss är intresset för tunnbrödet, säger
Karin Bodin.
Till mötet kom representanter från Fazer, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Klöverträsk Bröd, Magnus Levebröd, Mjälloms Tunnbröd, Polarbröd, Polarrenen, Skogs-Hildas, Stenugnsbageriet i Lenninge, Stödebröd och Sveriges Bagare och Konditorer.