En lokal bakom vars väggar förmodligen fortfarande finns bevarat målningar av Asaguden Oden som tronar med sina korpar Hugin och Munin, i sällskap med den bullrande Tor som kör med sin vagn och med sin hammare i handen.
För 75 år formades en del av sockenstugan om i fornnordisk stil under medverkan av bland annat den berömde arkitekten Johan Åkerlund och konstnären Nils Öst.
Männen bakom verket
John Åkerlund (1884-1961) var 1907-09 anställd hos arkitekten Torben Grut som ritade Norrfjärdens första kyrka.
Från 1909 drev John Åkerlund eget kontor i Stockholm. Hans produktion finns spridd över nästan hela Sverige, skolor, kyrkor, turistanläggningar och byggnader för industriella verk.
Åkerlund var bland annat länge Svenska Turistföreningens ledande arkitekt och uppförde många av föreningens anläggningar, Abisko turiststation, Kvikkjokk fjällstation och Saltoloukta turiststation.
John Åkerlund var också flitigt anlitad av Boliden AB och planerade och ritade samhällen och byggnader vid företagets anläggningar, bland annat i Laver, Älvsbyn.
Konstnären Nils Öst var född i Dalarna 1908. Han utförde ett stort antal oljemålningar. Bland annat finns en stor väggmålning av konstnären i Ekomuseum i Grangärde kyrkby i Bergslagen. Flera av Östs konstverk har förekommit vid de olika auktionsföretagen, bland annat Bukowskis.
Han avled på nyårsafton 1982 i Uvberget, Nyhammar.
Historisk byggnad
Sockenstugan i Öjebyn är en historisk byggnad där stämmor i Piteå socken hållits. Detta i en tid när sockeninvånarna, prästerna undantagna, hade en förpliktelse att bidra till kostnaderna för underhållet av byggnaden. Om skyldigheten att bygga och underhålla sockenstugan gällde samma regler som för kyrkobyggnad.
Efter 1862 års kommunalreform ersattes sockenstugan av kommunalhuset.
I byggnadens övervåning sammanträdde kommunens styrande. Länge klubbades här beslut för hela den gamla socknen som då omfattade förutom Öjebyn även nuvarande Älvsby- Hortlax- och Norrfjärdens församlingar.
Det var också en tid tingshus, arrest och sedan skola. Här har prästerna genomfört konfirmationsundervisning. Under en tid fanns här också kommunal-, social- och byggnadskontor för Piteå landskommun. I dag är kyrkstadsmuseet inrymt i huset.
Byggnaden uppges vara uppförd i mitten av 1700-talet.
En tid fungerade sockenstugan som tingshus. I bottenvåningen fanns två celler för förvaring av brottslingar.
Skola har också hållits i en del av rummen. Många generationer ungdomar i Piteå landsförsamling har i dessa lokaler fått sin konfirmationsundervisning.
- Sockenstugan var tidigare i kommunens ägo men genom olika ägobyten, det var en hel del markaffärer genom åren med församlingen, blev den sedan överförd till kyrkan. Under senare delen av kommunala ägandet fanns såväl social- som byggnadskontoret inrymda i sockenstugan, berättar Irma Berggren, Bertnäs, Norrfjärden.
Hon var under många år verksam vid Piteå landskommuns kommunalkontor och blev sedan kyrkokamrer i Piteå landsförsamling.
Omfattande ombyggnation
1890 genomgick sockenstugan en omfattande ombyggnation, vilken av många ansågs som rena vandaliseringen.
Under 1930-talet beslutades om en ny ombyggnation när rummen återskapades i den allmogestil vilken den förmodligen från början hade. Den här gången blev det med utformning i fornnodisk stil. En ombyggnad som belöpte sig till 25 000 kronor. I dagens penningvärde motsvarande drygt 700 000 kronor.
Den pärlspont som klädde väggarna och gav lokalen ett lådliknande utseende plockades bort. Det lådliknande utseendet återkom återigen när lokalerna.
Vid ombyggnaden under 1930-talet behandlades tak, bänkar och pelare med syra för att få gammal patina över sig. Ingen oljefärg förekom.
Konstnären Nils Öst målade meterhöga figurer direkt på väggarna.
I sammanträdessalen på övre våningen målades ovanför ordförandeplatsen en bild som föreställde asaguden Oden tillsammans med sina korpar Hugin och Munin.
Hugin betyder "tanken" och Munin betyder "minnet", och är Odens budbärare och spejare. Oden är en av två fornnordiska krigsgudar
På motsatta kortväggen målades guden Tor, körande sin vagn och med sin hammare i handen och som åkallades i frågor som berörde vind, väder och årsväxt.
När Tor vredgas och stred med sin hammare, mot det onda, uppkom åska. Tor dyrkades främst av enkelt folk. Han är böndernas och trälarnas gud.
I samband med ombyggnationen förändrades den elektriska armaturen, som blev i form av bloss och skulle imitera forna tiders torrfurustickors.
I förstugan till lokalen fanns en vägg försedd med landskapsvapnet, renen och omgiven av 13 stjärnor. I samtliga fönster sattes in gammalt handgjort glas.
En pampig ordförandestol fanns som snidats av folkskollärare Isaksson i Bölebyn, vilken även på väggen bakom ordföranden snidat två drakhuvuden.