Men det är inte bara ett lyssnande vid träffarna utan även ett skapande.
Öjebyborna har nämligen under senare tid "spånat" på vad de i sin barndom fick äta. Det har fört med sig en mängd recept som samlas ihop och delvis räddats undan glömskan och nu, i samarbete med ABF Norr, blivit till en samlingspärm.
- Åldern på recepten varierar från flera hundra år till några tiotals år, men de har ett gemensamt, vi pensionärer minns att det var mat som vi fick äta i vår barndom, säger deltagarna i Samvaron i Öjebyn.
Pärmen är ännu inte fullbordad. Tanken är att, genom lösbladssystemet, kunna tillföra fler recept allteftersom man erinrar sig de olika rätter som fanns på matbordet. Bland de recept som nu finns i pärmen finns exempelvis barkbröd, barnsängsvälling, Dannemoragröt, glesbygdsgodis, gäddbiffar, kissela, kalvdans, kruskagröt, sagosoppa, stompa och stjusspojka. Dessutom finns också ett antal bakrecept.
Den som i mathänseende vill ta ett kliv tillbaka i tiden bör nog kika i pärmen.