Samvaron dukar upp med mat från förr

Samvaron, en träffpunkt för pensionärer, har visat sig vara en uppskattad satsning. Där föds också många kreativa idéer. Som exempelvis i Samvaron i Öjebyn, där Arne Pettersson är en av entusiasterna och tillsammans med andra uppbådat en rad intressanta underhållande programpunkter.

En pärm med gamla matrecept har Samvarons deltagare i Öjebyn presenterat

En pärm med gamla matrecept har Samvarons deltagare i Öjebyn presenterat

Foto:

ÖJEBYN 2010-12-24 06:00

Men det är inte bara ett lyssnande vid träffarna utan även ett skapande.

Öjebyborna har nämligen under senare tid "spånat" på vad de i sin barndom fick äta. Det har fört med sig en mängd recept som samlas ihop och delvis räddats undan glömskan och nu, i samarbete med ABF Norr, blivit till en samlingspärm.

- Åldern på recepten varierar från flera hundra år till några tiotals år, men de har ett gemensamt, vi pensionärer minns att det var mat som vi fick äta i vår barndom, säger deltagarna i Samvaron i Öjebyn.

Pärmen är ännu inte fullbordad. Tanken är att, genom lösbladssystemet, kunna tillföra fler recept allteftersom man erinrar sig de olika rätter som fanns på matbordet. Bland de recept som nu finns i pärmen finns exempelvis barkbröd, barnsängsvälling, Dannemoragröt, glesbygdsgodis, gäddbiffar, kissela, kalvdans, kruskagröt, sagosoppa, stompa och stjusspojka. Dessutom finns också ett antal bakrecept.

Den som i mathänseende vill ta ett kliv tillbaka i tiden bör nog kika i pärmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om