1989 byggdes den första versionen av Ice Hotel i Jukkasjärvi. I dag är hotellet ett av de mest kända varumärkena när det gäller vinterturism i världen. I utvecklingssammanhang är 30 år inte lång tid. Ändrade attityder, kreativitet och duktiga entreprenörer har gjort snö och kyla till en stor naturtillgång som producerar såväl pengar som arbetstillfällen i hela Norrbotten. Skidåkning i alla former, biltester, slädhundsturer och norrsken. Äventyrsturismen fortsätter att växa.
Vad ett varmare klimat kommer att betyda för vinterturismens framtid världen över är det väl ingen som riktigt vet när det gäller hur fort det sker och hur stora förändringarna kommer att bli. Men ett varmare väder är ett uppenbart hot för vinterturismen vilket märks redan i dag i Europas länder där man är beroende av snö och kyla. Snökanoner och lastbilstransporter med snö får numera hjälpa till att skapa skidbackar och skidspår.
Vintern 1998/99 var något mildare än vanligt än normalt i Norrbotten, om man ser till hur vintern sammantaget blev det året. Men i januari 1999 small det till ordentligt i termometrarna. 27 januari uppmättes minus 49 grader i Karesuando. Dagen efter den 28 januari var det minus 41 grader i Luleå. Alla orter i Norrbotten hade uppmätt temperaturer under 40 grader i slutet av denna vinter. Bussar, tåg, skolor och andra verksamheter stod stilla i den brutala kylan. I Kiruna som hade en snöfestival vid den här tiden klarade inte maskinerna kylan. De enda som kämpade på i kylan var snöskulptörerna från olika delar av världen. Köldrekordet i Sverige och i hela Norden har Vuoggatjålme i Arjeplog från den 2 februari 1966 med 52,6 grader.
Men det är en bit upp till världsrekordet som är minus 93,2 grader. Det ppmättes i augusti 2010 i Drottning Mauds Land på Antarktis. I så kalla temperaturer fryser ögon, näsa och lungor igen på några minuter.