Nu är det avslöjat - receptet på moster Fia

Mer eller mindre bevarat, som en "statshemlighet", har det varit under många år receptet på omtalade konditoribakelsen Moster Fia. Men på onsdagskvällen avslöjade bagerikonditor Rolf Holmdahl, Norrfjärden, bakverkets alla ingredienser.

Det var trångt värre i Ottergården, där berättarkvällen hölls.

Det var trångt värre i Ottergården, där berättarkvällen hölls.

Foto: Jan Lundquist

NORRFJÄRDEN2011-06-18 06:00

Detta när han under en berättarkväll i hembygdsgården Ottergården berättade ett och annat om sitt yrke under rubriken "Nu jäser det".

Det var en stor skara personer som mött upp för att trängas, svettas i värmen, lyssna och skratta till Rolf Holmdahls miniversion av "här är ditt liv".

Ett program som pågick i runt två timmar. Det inleddes med en bandupptagning av Rolf Holmdahls far, Allan Holmdahl som skulle ha blivit 100 år i år. I den gamla bandupptagningen berättade Allan Holmdahl om hur bageriverksamheten startade. Först i Kopparnäs i slutet av 1880-talet av hans far för att sedan flyttas in till kyrkplatsen i Norrfjärden. Där verksamheten kom igång runt 1911. En tid före det att kyrkan byggdes, och som stod färdig 1913.

12 bagerier
En tid fanns det faktiskt 12 bagerier i Norrfjärdenområdet. Holmdahls bageri var ett av de första och blev också det sista i verksamhet innan det lades ner 1989. Samtidigt som bageriverksamheten startade öppnades även kafé. Kaférörelsen avvecklades 1982.

Efter bandupptagningen kopplade Rolf Holmdahl sedan på och berättade om sin uppväxt i bageriet, där åhörarna bland annat fick lyssna till hur brödet med cykel och släpkärra transporterades ut till byarna, hur bageriverksamheten förändrades från att ha varit helt manuell, där alla degar gjordes för hand, och sedan under 1930-talet fick sina första eldrivna maskiner.

Under Rolf Holmdahls tid investerades en hel del i maskiner för att underlätta bageriverksamheten och också utöka leveranserna.

Det gjordes bland annat prisjämförelser mellan då och nu, det berättades om leveranser till minnesstunder där det till varje begravning fanns tre sorters smörgåsar, och ett flertal bakverk med bland annat kringlor och korskakor. Hur det i bageriets barndom bakades till allmänheten och bagaren fick 75 öre i lön för att ha bakat ut 100 kilo mjöl. Holmdahls berättelse spände över ett brett fält och följdes av många frågor och där en och annan anekdot "luftades".

Som en liten kuriosum kan nämnas att såväl Allan Holmdahl som Rolf Holmdahl varit med om att sätta fyr under många bakugnar genom åren men också varit med om att släcka åtskilliga eldar. Bägge var nämligen vid sidan om bageriverksamheten engagerade i brandkåren. Allan Holmdahl var en tid brandchef i Norrfjärden och sedan vice brandchef i Piteå.

Uppkallad efter Norrfjärdenkvinna
Holmdahl avrundade sina bageriminnen med att avslöja hur ett av bageriets mera kända bakverk, moster Fia kom till, och vars recept länge varit en väl förborgad hemlighet. Där många försökt efterapa produkten men aldrig nått ända fram. Nu blir det kanske möjligt. Hollmdahl delade nämligen ut det "hemliga" receptet till samtliga åhörare.

Bakelsen moster Fia är, precis som Västerbottensosten, en produkt av ett misstag. En bagare hos Holmdahls var i färd med att ordna med ingredienserna till chokladbollar men när väl ingredienserna blandats samman glömdes produkten för en stund bort i maskinerna. Det vispades och vispades tills man kom på att här hade en del i produktionen glömts bort. Man ville inte kassera innehållet utan beslöt sig för att forma något av det, chokladdoppat och med färgat strössel. Sedan det avsmakats, och befunnits mycket gott, skulle det funderas ut ett namn. Under det att personalen funderade och funderade passerade Fia Sandlund (1879-1967) från Norrfjärden förbi bageriet. När Rolf Holmdahl såg henne tände det till i tankebanorna.

- Vi kallar produkten för Moster Fia.

Och så blev det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om