Biologiska mångfaldens dag firas både för att visa upp den artrika naturen och för att uppmärksamma den snabba förlusten av biologisk mångfald. FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald (IPBES) uttrycker det som att den biologiska mångfalden är “ansträngd till bristningsgränsen” och det finns ett stort behov av att skydda och återskapa mer natur.
För att uppmärksamma frågan startades för sex år sedan ett initiativ för att etablera Biologiska mångfaldens dag i Sverige som en naturtemadag med fokus på artrikedom. Sedan dess har Sveriges naturföreningar, kommuner, länsstyrelser och mängder av privatpersoner arrangerat över 1 000 aktiviteter i samband med dagen.
Biologiska mångfaldens dag infaller den 22 maj men redan lördagen den 20 maj uppmärksammas den biologiska mångfalden bland annat i Norrfjärden där Lappbodarnas slåtterförening arrangerar fagning (räfsning och städning) av slåtterängen.
– Traditionell ängsskötsel har idag blivit en allt viktigare aktivitet för att värna den biologiska mångfalden som är en överlevnadsfråga för mänskligheten. Träden förser oss med syre och de pollinerande insekterna fixar en tredjedel av vår vegetariska kost, säger Tommy Bystedt i föreningen.
Erik Hansson är samordnare för Biologiska mångfaldens dag-initiativet i Sverige.
– Utvecklingen de senaste åren har varit att evenemangen blir allt större. Flera organisationer samarbetar i dag kring dagen och många städer arrangerar till exempel festivaler med biologisk mångfald och hållbarhet i fokus som kan pågå i flera dagar. Det är fint att tänka på vad alla dessa samarbeten och kontakter kan leda till, säger han.