Det var i Chicago tanken föddes att bilda manskör i Norrfjärden

En kvartett Norrfjärdenbor som emigrerat till Amerika, aktiva i en sångkör i Chicago, var de som väckte intresset för bildandet av en manskör i Norrfjärden. Under ett besök i hembygden i början av 1900-talet och vid framträdanden i bygden, slog de an tonen till att bilda kören.

Norrebykören vid ett framträdande 1971 i Sjulnäs. Dirigerade kören gjorde då Aron Sandlund, Norrfjärden.

Norrebykören vid ett framträdande 1971 i Sjulnäs. Dirigerade kören gjorde då Aron Sandlund, Norrfjärden.

Foto:

NORRFJÄRDEN 2011-08-23 06:00

Det resulterade inledningsvis till en kallad dubbelkvartett, en grupp på åtta personer. Den gruppen kunde dock med tiden inte samträna i tillräcklig omfattning. Medlemmarna hade nämligen skiftande anställningar. Med det följde att deltagarna hade svårt att hålla en tät kontakt för sångövningar.

1920 sattes slutligen punkt för den verksamheten och dubbelkvartetten upplöstes.

Tonernas makt
Det fanns dock krafter i Norrfjärdenområdet som, utifrån ett sedan tidigare stort intresse för manskörssång, ville få till en ny sångsammanslutning. Inte minst utifrån att det utövades sång i olika sammanhang i olika föreningar, om än inte i körform.

Småningom kunde församlingens kantor Ernst Anton Stenberg (1870-1926) och född i Granön, Kopparnäs, ta initiativet till en ny sångsammanslutning. Den kören formades 1924 under namnet Norrfjärdens manskör. I den kören ingick även de kvarvarande medlemmarna i "dubbelkvartetten som sprängdes".

Stenberg höll dock inte i dirigentpinnen särskilt länge. Han lämnade uppdraget i och med 1925 års utgång då han blev överlärare i Piteå. Stenberg lämnade då också sina kommunala uppdrag. Han var bland annat kommunalfullmäktiges ordförande. Knappt ett år senare avled Stenberg.

- I denna församlings helgedom har han i glädje och sorg med tonernas makt delat ut det eviga livets trösteord med en aldrig tynande glädje att få tjäna, sade bland annat kyrkoherde Manfred Björnegård i sitt griftetal när han i december 1926 vigde Stenberg till den sista vilan i Norrfjärdens kyrka.

Där för övrigt Norrbottens sångarförbund i sin hyllning, i en sista hälsning, skrev " Toner som sjunger om evighets hopp, lyfter min blick mot himmelen opp" Under begravningen medverkade Piteåbygdens sångarförbund och Piteåbygdens samfällda manskörer.

Samfällda körer
År 1925 bildades för övrigt Piteåbygdens sångarförbund, vilket utgjordes av samfällda körer inom orten och under ledning av folkskoleinspektör Fritz Bäckström, en sångarveteran i bygden.

Norrfjärdens manskör anslöt sig även till den samfällda kören och deltog i många framträdanden, inte bara i Piteåbygden. Det blev framträdanden bland annat vid de stora sångarfesterna 1926 i Piteå, i Haparanda 1927 när staden fyllde 300 år och vid Norrlands sångarförbunds fest i Boden 1928.

När körens stiftare, kantor Stenberg frånträdde som körens förste dirigent i samband med att han fick tjänst i Piteå, utsågs kantor J. Valfrid Cederlund (1899-1952) till hans efterträdare. Från 1927 och fram till sin död vid 52 års ålder höll Cederlund i taktpinnen.

Folkskollärartjänsten var förenad med organistbefattningen i Norrfjärdens kyrka. Cederlund var en hängiven vän av körsång och offrade mycket tid för såväl kyrkokören som manskören.

I likhet med Stenberg hade han också en del kommunala uppdrag. Han var även initiativtagare till Norrfjärdens folkbibliotek.

Sammanslagningar
Norrfjärdenkören har levt kvar i bygden, om än det skett en del förändringar genom åren.

Manskören i Norrfjärden slogs senare ihop med fyra andra manskörer.

Det var 1969 som manskörer från Roknäs-Sjulnäs, Böle, Öjebyn, Norrfjärden och Rosvik slogs ihop, eftersom underlaget för manskörerna börjat svikta. Den sammanslagna kören drevs som en ABF-cirkel och dess namn blev Norrebykören.

Under 1990-talet rekryterades sångare från ännu fler byar, från Sikfors till Jävre. I samband med 30-årsjubileet 1990 tyckte kören det var dags att byta till ett namn där det både framgår att det handlar om en manskör och var sångarna är förankrade.

Då det fanns en kör söderut med namnet Norrbykören blev det Pitebygdens manskör, en slitstark kör.

EFS manskör gav den större kören tillstånd att använda sitt dåvarande namn, Pitebygdens manskör.

USA-besök
I sina olika skepnader har manskören framträtt i många olika sammanhang genom åren. Vid exempelvis valborgsmässofirandet vid hembygdsgården Ottergården, har kören medverkat i över 40 år.

Genom åren har en rad dirigenter passerat revy. Bland dem återfinns Aron Sandlund, Sigurd Berglund, Anders Petersson och Amanda Björnerås: Nuvarande dirigenten heter Daniel Åberg.

En av körmedlemmarna, Erik Lundström, som utbildat sig i dirigentskap gör då och då också inhopp.

Under Aron Sandlunds tid fanns en grupp sångare som bodde i Pålmark. Det var inte alltid så lätt att ta sig till repetitionerna i Porsnäs varför den gruppen ofta tränade för sig själva, hemma hos Johan Jonsson i Pålmark. Sandlund kallade den grupperingen skämtsamt för "Pålmarks hesa bröder"

Det skulle dröja mer än 90 år innan manskörssångarna besökte det land där idén väcktes att bilda en manskör i Norrfjärden. År 2002 medverkade närmare 20-talet av sångarna i Pitebygdens manskör, tillsammans med Rosvikskören, i en av Amerikansk-svenska sångarförbundet i USA anordnad konsertsammandragning i Trumbull, Connecticut Connecticut, USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om