Kallkällan är ett ställe där marken bjuder på vatten. Vatten är oftast en självklarhet för oss i Sverige men även här styrs byggande av tillgången till vattenkällor och det begränsas lika mycket av samma sak. Det betyder att vattnet som marken ger har ett naturligt förlopp och utdikning kan i grunden inte förändra naturliga flöden om man ser det över lång tid.
Han berättade även om Svenska källakademin och om forskning som görs i Vindeln där man håller koll på grundvattenkvalitén. Grundvattnet renas på samma sätt världen över och det är genom sand. Ett intressant källfenomen är Springkällan i Siljansringen som orsakats av ett meteoritnedslag och som ger en kraftfull vattentillgång. Thomas berörde också de källor som finns på Island.
Ett nytt begrepp berördes, Källturist, vilket är en person som åker runt till olika kallkällor. Ett bra besöksmål är Grodkällan en bit från Auktsjaur.
Det finns två bärande faktorer för vattentillgång och de är inströmningsområde och utströmningsområde. Det är naturens egna vattenflöden till och från en plats. När skogs- och jordbruk eller stadsbyggnad gör alltför kraftiga utdikningar förändras dessa flöden och då kan översvämningar som dem vi ser i Sydsverige bli resultatet.
En intressant faktor är att kallkällorna hos oss håller konstant temperatur hela året, +4 grader. Det betyder att det är lätt att hitta en kallkälla på vintern och att den kan användas som kylskåp på sommaren.
Nils Sundberg