Det digitala verktyg som Region Norrbotten införskaffat ska öka tillgängligheten för patienter som söker kontakt med vården.
– Med Digitalen får vi ett effektivare patientflöde som också sparar tid och resor för patienterna, menade Pia Näsvall som också framhöll att det var bra att sjukvården med Digitalen får in alla kontakter som sker där i patientens journal.
– Det får vi inte om patienten anlitar till exempel Kry eller någon annan digital vårdgivare. Dessutom får vi betala för de besöken.
Digitalen är inte fullt utvecklad idag, men mycket är på gång. Alla hälsocentraler är med, på sikt även sjukhusen. Tandvård, specialistvård och akuten är på gång liksom att kunna boka tider och förnya recept.
Katarina Lindgren började med att ge en kort tillbakablick kring njurtransplantationer. De började på 60-talet i Sverige. Hjärndödsbegreppet infördes 1988.
– Att man kan ta organ där cirkulationen upphört kom nyligen efter en tids prov vid några sjukhus. En ny organisation för detta håller på att införas och vi beräknar ha den klar i slutet av året.
En donation gör att många organ kan tas till vara som hjärta, lungor, lever, njurar, bukspottkörtel, tarm, vävnader, hjärtklaffar, hornhinnor och hud.
– I Norrbotten har vi donationsansvariga läkare vid alla fem sjukhus men uttag av organ sker bara i Gällivare och Sunderbyn, berättade Katarina.
2021 fanns 15 möjliga organdonatorer i Norrbotten. Av olika anledningar blev det bara fyra som ansågs lämpliga.
Lennart Salander