Många har säkert noterat att det har varit en invasion av små fjärilar de senaste veckorna vid Norrbottenskusten. Var man än har rört sig; i trädgården, på ängar, i skogen eller på myrar har det fullkomligt sprutat av små insekter runt fötterna.
Det är den lilla kålmalen som har invaderat oss. Den är inte mer än 10-15 mm mellan vingspetsarna och har en kropp som är 7-8 millimeter lång.
Kålmalen tillhör familjen senapsmalar och förekommer i Norrbotten men långt ifrån i de mängder som i år. Den massinvaderar landet vissa år med oregelbundna intervaller och ingen kan förklara varför. Däremot kan man vara ganska säker på att beståndet kommer att kollapsa och vara mycket litet kommande år.
De vuxna fjärilarna har nu lagt sina ägg och de lär kläckas de närmaste veckorna och då gäller det för odlare av korsblommiga växter att se upp. Larverna äter upp bladen på till exempel olika kålsorter, broccoli och rucola.
En annan fjärilsinvasion som vi har sett början på under den senaste veckan är den vackra tistelfjärilen. Fjärilen som tillhör familjen vinterpraktfjärilar och är nära släkt med bland annat amiralen. Båda dessa arter är migrerande arter och har påbörjat sin resa norrut i Afrika för att några generationer senare nå oss.
Till hösten flyttar de, liksom många fåglar, söderut igen. Varken den vuxna fjärilen, dess ägg, larver eller puppor kan överleva i Sverige varför ingen reproduktion sker i landet.
Rapporter från södra delen av landet har talat om massförekomster av den och dessa tycks nu ha nått oss. Normala år rapporteras ett fåtal fynd av arten i Norrbotten medan man i år observerar den dagligen i flera exemplar. Många minns säkert den massinvasion av den nära släktingen påfågelöga som vi hade 2016 och i år tycks det vara tistelfjärilens tur.