Under miljontals år har nordligaste Skandinavien formats av återkommande istider och däremellan perioder med varma somrar och kalla vintrar.
I den miljön har djur och växter anpassat sig och utvecklat arter som klarar att leva under dessa ibland ogästvänliga förhållanden. Många av dem finns bara i arktiska områden och klarar sig dåligt om klimat och andra omgivningsfaktorer skulle ändras. Runt vår ände av Skandinavien finns tre hav som hyser denna flora och fauna: Barents hav i norr, Vita havet i öster och Bottenviken i söder.
Om dessa hav berättade Thomas Öberg, känd från bland annat radions Naturmorgon och från Vetenskapsradion. Föreläsningen arrangerades av Piteå Nya Föreläsningsförening.
Thomas Öberg tog publiken med på en resa till dessa kalla hav och han gjorde det med sitt fängslande sätt att berätta och med fina bilder på de miljöer han besökt.
I Bottenviken finns arter som också finns i Vita havet och längs Norges nordkust. De har blivit kvar här efter istiden, oförmögna att utvandra söderut via Östersjön.
Vikaresälen, hornsimpan och ishavsgråsuggan är exempel på sådana istidsrelikter. Flera av de fågelarter som finns längs Skandinaviens nordligaste kuster, finns också på Bottenvikens många öar. Thomas Öberg visade bilder på de vackra öarna i Bottenvikens norra del.
Öster och sydost om Kolahalvön finns Vita havet, något saltare än Bottenviken men med flora och fauna som liknar den vi har i Bottenviken. Men där finns också vitvalen och Vita havet har stor betydelse för denna vals fortplantning. Förutom bilder av valar och andra djur, visade Thomas Öberg bilder av rysk landsbygd, präglad av dess kultur, den ortodoxa kyrkan och av minnen från krig och sovjettidens fångläger.
Det salta Barents hav sträcker sig från Norges nordligaste kust till Svalbard.
Här återfinner vi en del av de djur och växter vi i Bottenviken kallar ishavsrelikter. Här finns också de djur och växter som är typiska för alla kuster som gränsar mot de arktiska miljöerna. Permafrosten skapar livsbetingelserna för de organismer som finns på land och även människorna med sina byggnader och anläggningar får anpassa sig till den karga miljön.
I havet finns rikedom på fisk och många arter av fåglar som är specialiserade på att klara det extrema arktiska klimatet, för att inte tala om isbjörnar, polarrävar och svalbardrenar.
Men denna värld är hotad. Mänsklig aktivitet har redan haft stark påverkan och den hotande globala uppvärmningen kommer att ha störst effekt i dessa områden. Glaciärerna på Svalbard krymper stadigt och att havet i allt mindre grad är täckt av is gör det svårt för djur som är beroende av stora ytor havsis.
Föreläsningen lockade ett 80-tal åhörare, som tydligt uppskattade den resa till tre kalla hav som Thomas Öberg bjöd på. I frågestunden efteråt handlade inläggen till stor del om konsekvenserna av de klimathot som kommer att påverka den unika naturen längst i norr.
Föreläsningsföreningens nästa evenemang sker 26/2 på Kaleido. Då bjuds det på Pitemål i ord och ton.