Det här är Pitemålsakademin

Brith Fäldt och Gunnar Lindberg berättade om Pitemålsakademins bildande och fortsatta verksamhet.

Brith Fäldt och Gunnar Lindberg berättade om Pitemålsakademins bildande och fortsatta verksamhet.

Foto: Ivar Gustafsson

Nära dig2019-04-05 11:26

”Jag är född i Svensbyn och hade pitemål som modersmål, men i årskurs 4 bestämde jag mig för att jag skulle kunna tala både pitemål och svenska”.

Det berättade Brith Fäldt när hon och Gunnar Lindberg i Solandergården berättade om Pitemålsakademins tillkomst och verksamhet.

Att veta när man ska använda det ena eller andra språket har aldrig varit något problem, berättade hon vidare. När hon under studieåren i Uppsala eller senare under en tid i Canada ringde hem till mamma växlade hon automatiskt över till pitemål.

Så gick det till när Pitemålsakademin bildades;

På Facebook hade det under en tid funnits ett par grupper med pitemålet som huvudintresse. Det var livliga diskussioner bland annat om ords betydelse, uttal och transkription. Henry Björk från Öjebyn menade att det behövdes en akademi för reda ut alla oklarheter.

I februari 2014 bildades så Pitemålsakademin vid ett offentligt möte i museets sessionssal. Till förste ordförande utsågs Jan-Olov Hedström och i styrelsen ingick dessutom bland andra Eva Johansson, Älvsbyn, Henry Björk, Öjebyn, och Brith Fäldt, Svensbyn.

Lindberg och Fäldt redogjorde för akademins ändamål som är att vårda och bevara pitemålet som immateriellt kulturarv, samt främja, utveckla och sprida kännedom och kunskap om dialekten.

Kvällen avslutades sedan med att föredragshållarna testade publikens kunskap om ord på pitemål, något som framkallade både bryderi och munterhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om