Med sina 87 anslutna hembygdsföreningar i Norrbotten och 8 500 ideellt aktiva medlemmar från stad och landsbygd kom drygt ett femtiotal till hembygdsförbundets årsmöte i Ytterbyns nya hembygdsgård invid Liljebacken. Den gamla brann ned till grunden 2012 och tack vare Hembygdsförsäkringen kunde man återställa hembygdsgården till ursprungligt skick, men med en modernare och praktisk insida.
En doft av nybakad mjukkaka från bagarstugan mötte deltagarna vid ankomsten. Årsmötet inleddes av hembygdsföreningens ordförande Folke Spegel som sen lämnade över till förre ordföranden Anders Pettersson som kåserade på ett humoristiskt sätt historien om och kring den gamla Norrbottensgården invid Liljebacken och de människor som passerat revy under tidens gång.
Folke Spegel berättade om turerna tiden efter branden och tillkomsten av den nya hembygdsgården. Till årets hembygdsförening tilldelades diplomet till Suaningi intresseförening med motiveringen: För föreningens gränslösa sommarverksamhet för ungdomar och vuxna med funktionshinder samt för en omfattande studieverksamhet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Diplomet mottogs av Nils Palovaara och Kristina Laanen Suaningi.
Hembygdsförbundets ordförande Karl Petersen informerade om projektet Kulturarv 2019 som har fått stor uppslutning bland hembygdsföreningarna i länet. Innan lunchen ville Purnuvaaras Lena Olofsson och Hans Jakobsson visa kulturarvet från sin by. Noteras att byn bara har 22 innevånare och intresset för sin hembygd är mycket stort eller som Lena Olofsson nämnde att det hela bygger på engagemang och intresse för sin hembygd.
Efter lunchen avhölls årsmötet i rask takt under kommunfullmäktiges ordförande Susanne Andersson som genom den ovanliga modellen på mötesklubba klubbade igenom hembygdsförbundets nya sammansättning 2019/2020 som blev enligt följande:
Ordförande Karl Petersen, Luleå, vice ordförande Brith Fäldt, Svensbyn, sekreterare Ann-Katrine Sämfors, Piteå, kassör Lars Lindberg, Luleå, redaktör Rolf Johansson, Luleå, samt ledamöterna Bertil Kero, Sattajärvi samt Jan-Olof Hedström, Alvik.
Ersättare för samma period blev Annchristine Lundström, Vuollerim, Elise Tullnär Nilsson, Jokkmokk, Folke Spegel, Kalix-Nyborg, Gabriella Lönngren, Vuollerim, Henric Danielsson, Kangos, Jan Bramberg, Luleå samt Jan Pohjanen, Skaulo.
Verksamhetsplanen för kommande årets viktigaste uppgifter är att stödja hembygdsföreningarna i det lokala arbetet samt att samarbeta med Sveriges Hembygdsförbund i förverkligandet av vår gemensamma vision och vårt kulturmiljöprogram. Samt att samarbeta med andra regionala organ, Region Norrbotten, Norrbottens Museum, Norrbottens Föreningsarkiv, Vuxenskolan, Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen med flera.
Och sist men viktigast är att arbeta för utökade resurser från regionala organ, Länsstyrelsen och Region Norrbotten skall gå till den lokala hembygdsrörelsen i Norrbottens län för att vi ska få behålla en levande landsbygd.