Vårresa till Greta, Lisa och Ebbas Gallejaur

Ambitionen är att i Gallejaur i framtiden ska kunna ha de djurarter som traditionellt funnits på gårdar i lappmarken.

Ambitionen är att i Gallejaur i framtiden ska kunna ha de djurarter som traditionellt funnits på gårdar i lappmarken.

Foto: Lennart Jonsson

NÄRA DIG / HjärtLung2019-06-07 16:14

Piteå HjärtLungs reseledare Elsie Lundmark och Gunn Öberg hade anordnat en trevlig vårresa till Gallejaurs Natur- och kulturreservat. 48 medlemmar trotsade det ihållande regn som dagen bjöd på och steg glada på bussen. Färden gick upp till AndersLarsagården i Gallejaurs natur- och kulturreservat, där guiden Crister Lövgren tog emot och bjöd först in deltagarna till den tillbyggda restaurangen för att inta en god lunch. Därefter gick man i samlad trupp upp till AndersLarsagården. På vägen upp berättade han lite om den orörda gammelskogen där träden har en imponerade höjd samt om de byggnader som fanns där.

Väl inne i stugan berättar Crister om systrarna Greta (1916 – 1996), Lisa (1918 – 1996) och Ebba (1922 – 2008) Karlsson som var den sista bofasta generationen på gården. Greta var handlingskraftig och van att bestämma men hade en stor portion humor. Hon flyttade till sin morbror och moster i AndersLarsagården och när de dött bort blev hon kvar och skötte gården vidare. Lisa var borta från byn några år och arbetade i arbetsstugor och skolbarnhem. Hon flyttade med tiden tillbaka till Gallejaur. Ebba blev kvar i föräldragården till år 1993 men det året flyttade systrarna, som börjar vara till åren komna, samman igen i Forslundsgården, som hade flest bekvämligheter. Förutom mangårdsbyggnad byggdes även bagarstuga, ladugård, sommarladugård, dubbelbod, smedja samt en fyrkantloge som revs och delades mellan arvtagarna. De fasta inventarierna, vedbänk och köksskåp, i gårdens storkök finns från denna tid ett antal kistor och i bagarstugan står ett vackert målat hörnskåp ”kantor”. Innanför köket låg mjölkkammaren där separatorn och kärnan var belägna. I separatorn skiljdes grädden ut och i kärnan blev den till smör. Ebba, som överlevde sina systrar, tvingades avveckla jordbruket och kreatursbesättningen år 1989. Hennes sista stora kulturbevarande gärning blev att instifta ”Stiftelsen systrarna Karlsson i Gallejaur”. Till stiftelsen donerade hon gård, bohag och lösöre. I dess stadgar finns uttalat att kulturarvet ska vårdas och bevaras men att besökare ska ha möjlighet att ta del av de liv som varit rådande på gården. Kvar där finns i dag möbler, laggade kärl och vävnader med mera som tillverkats på gården.

Ambitionen är att i Gallejaur i framtiden ska kunna ha de djurarter som traditionellt funnits på gårdar i lappmarken. Naturligtvis med de raser som då var vanliga i våra ladugårdar. Våra Fjällnäsfår, som gick och betade i hagen, samt Bjurholmshöns passar utmärkt in i den miljön. Fjällkor, Nordsvensk häst och Lappget finns även med i planeringen för framtiden på gården.

Alla deltagarna på resan tyckte att dagen var lyckad och välordnad trots det ihållande regnet, och riktade ett stort tack till reseledarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!