Trollhätte-Johans rallarstuga räddas

Kajutan, en gammal rallarbostad, rustas och räddas av ideella krafter.- Taket har läckt in i flera år, så det var antingen eller, säger Sture Boman och spikar fast en bit unit ovanför dörrkarmen i Trollhätte-Johans stuga.

Förhoppningen är att rallarstugan ska stå klar till den 6 juni, när turisttrafiken på Inlandsbanan startar.

Förhoppningen är att rallarstugan ska stå klar till den 6 juni, när turisttrafiken på Inlandsbanan startar.

Foto: GÖRAN WESTERLUN

MOSKOSEL2011-05-20 06:00

Stugan står vid Inlandsbanan vid järnvägsstationen i Moskosel och tillhör sedan mitten av 1990-talet Moskosels Rallarmuseum. Stugan byggdes dock i Auktsjaur av rallaren
Oscar Johansson, Trollhätte-Johan kallad, som i början av 1930-talet bosatte sig permanent i byn med sin familj.

Del av museet
- Stugan är förmodligen byggd 1932. Vi har hittat gamla tidningar på vinden från det året, säger Sture Boman.

Trollhätte-Johans stuga är en del av Rallarmuseet i Moskosel. Museet, som har sina samlingar och utställningar i den gamla järnvägsstationen, visar rallarnas arbete med Inlandsbanan.

Intakt
- Det finns flera gamla rallarstugor, bland annat här i Moskosel. Men jag tror att den här är den enda som är intakt. De andra är antingen utbyggda eller ombyggda, säger Sture Boman.

Det är tack vare ett
bidrag på sammanlagt
72 000 kronor från länsstyrelsen som föreningen Moskosels Rallarmuseum kan rusta upp den gamla rallarbostaden. Men då har antikvarierna också fått ett ord med i laget.

Grön takpapp
- Vi hade först tänkt lägga plåttak men vi blev uppmanade att ändra det. Så nu blir det grön takpapp, precis som den som nu ligger på taket. Men det har inte varit lätt att få tag i grön takpapp, det har tagit två veckor och vi får den i slutet av veckan.

Den cirka 35-40 kvadratmeter stora stugan ska också få nya hängrännor och målas utvändigt.

- Faluröd, linoljebaserat, ska det vara. Vi ska byta ut ruttna brädor också, och på väggarna invändigt byter vi ut papp mot unit som sedan ska tapetseras. Vi hoppas på att allt ska vara klart till den sjätte juni, när trafiken på Inlandsbanan startar för sommaren.

FAKTA Trollhätte-Johan

Rallaren Oscar Johansson kom ursprungligen från Småland. Under en period arbetade han vid ett kraftverksbygge i Trollhättan, därav namnet Trollhätte-Johan.

När Trollhätte-Johan stod högst upp på trappan som går upp till vinden och tittade ut över landskapet liknade han det som att stå i kajutan på en båt. Därför döpte han sin rallarstuga till Kajutan.

Enda bekvämligheten i stugan var elektrisk belysning. Vattnet hämtades i sjön Djuptjärn nedanför stugan.

Trollhätte-Johan bodde i Kajutan fram till sin död 1973. Stugan skänktes i mitten av 1990-talet till Rallarmuseet av Arne Gustafsson, barnbarn till Trollhätte-Johan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om