Familjen Hätta för den samiska kulturen vidare

Han har sina renar i Kautokeino. Hon i Jämtland/Härjedalen. Nu har de slagit sig ner mitt emellan. Sedan juni bor hela familjen Hätta i Moskosel. Och sysselsättningsproblem har de knappast.- Vi gillar att arbeta, säger Tor Hätta och visar upp alla projekt familjen håller på med.

Tor Hätta med familj har bosatt sig i Moskosel där de driver företaget Moskosel jakt, fiske och fritid.

Tor Hätta med familj har bosatt sig i Moskosel där de driver företaget Moskosel jakt, fiske och fritid.

Foto: Annelie Nilsson

MOSKOSEL2011-12-12 06:00

Moskosel jakt, fiske och fritid heter företaget. Och precis som namnet antyder innefattar det en hel del.

Men så är det också ett familjeföretag där Tor och Karin och alla fyra barn är delaktiga.

- Att slöjda är ett sätt att bevara och föra vidare den samiska kulturen, därför har vi också lärt våra barn detta, säger Tor Hätta.

Han visar upp sovsäcken som Försvaret nu hört av sig och vill pröva. "Moskoselsäcken" är helt gjord i renskinn och klarar temperaturer ner till minus 50 grader.

Patent på Moskoselsäcken
- Renskinn har vi alltid använt där jag kommer ifrån, säger Tor Hätta som är renskötare från norska Kautokeino. Men Moskoselsäcken har de patent på och är ensam i världen om att producera.

Att det blev just Moskosel var inte bara en slump.

Varje gång de har passerat byn på väg mellan Kautokeino och Jämtland/Härjedalen, totalt 140 mil, har de pratat om hur vackert det är.

- Jag har alltid sagt att Moskosel är så vackert så här skulle jag vilja bo en dag och så ligger det precis mitt emellan, berättar Tor Hätta.

Barnen hittade huset
Nu är barnen utspridda i Sverige, två går gymnasiet på Bokenskolan i Gällivare, en läser på Samernas folkhögskola och en lär sig slipa diamanter i Lannavaara. Då var inte steget långt till att köpa det hus i Moskosel som barnen hittat till salu på internet. Och när skolan slutade i juni gick flyttlasset.

Sedan i augusti i år huserar företaget i Spånhålan, kontorslokal till det sågverk som fanns i Moskosel en gång i tiden och slöjd-, kläd-, smycke-, päls-, kolt-, möss-, kniv-, bältes- och sovsäcksproduktionen är i full gång. För att bara nämna några av de grejer familjen gör. Förutom detta ska de driva turistverksamhet med jakt och fiskecamp vid Piteå älven och uppe till fjälls. Och planer finns också på att starta ett Bed- och breakfast i de nyligen inköpta lägenheterna i byn.

- Tre av lägenheterna kommer att hyras ut till ungdomar som söker egen bostad och resten ska inredas med 30 sovplatser, säger Tor som också ska öppna Moskosels utomhusbad till sommaren och kanske dra igång produktionen av egna kåtor igen. Dessutom har familjen fått en förfrågan om att driva Sameland i Arvidsjaur.

Så frågan om hur de egentligen gör för att få tiden att räcka till känns befogad.

- Ja dygnet har någon timme för lite, skrattar Tor, men förklarar samtidigt att det är just för att hela familjen jobbar inom företaget som de får det att gå ihop.

En flickpäls i nordsamisk modell.
En flickpäls i nordsamisk modell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om