Clara Persson– barnmorska, kvinnokämpeoch sexualupplysare

Clara Persson var större delen av sitt aktiva liv verksam som barnmorska i inlandsbyn Moskosel dit hon kom 1924. Hon gjorde sig känd som en livsbejakande medmänniska med en enorm arbetsglädje. Under flera decennier var Clara engagerad i att hjälpa kvinnor ur deras elände med allt för stora barnkullar. Hon lär på sitt rättframma sätt alltid tagit tillfället i akt att tala barnbegränsning med såväl man som kvinna när hon ansåg barnaskaran i en familj vara stor nog.

MOSKOSEL2014-04-03 06:00

Denna på sin tid mycket banbrytande kvinna var född och uppvuxen i Högbacken inom Piteå landsförsamling. Efter den sexåriga folkskolan, då hennes yrkesval kom i fokus, valde Clara (som då hette Nordmark i efternamn) mellan bagare – eller barnmorske­yrket. Valet blev det senare vilket hon vid flera intervjutillfällen försäkrade att hon aldrig hade ångrat.

Nödvändiga förkunskaper för att bli barnmorska skaffade sig Clara vid folkhögskolan i Vindeln samt vid Umeå lasarett där hon gick som provelev. Färdigutbildningen skedde sedan vid Södra BB i Stockholm där hon tog sin barnmorske­examen 1922.

Vildmark

Efter några korta vikariat i Storbrännan och Korsträsk i hennes hemtrakter flyttade hon 1924 till inlandsbyn Moskosel, ett stationssamhälle vid Inlandsbanan mellan Arvidsjaur och Jokkmokk. Där skulle hon sedan stanna och förbli verksam som barnmorska och kvinnokämpe i mer än ett halvt sekel framåt. Och under denna tid fram till pensioneringen förlösa mer än två tusen barn till världen.

När Clara Persson kom till Moskosel i mitten på 1920-talet var hennes barnmorskedistrikt till större delen vildmark. Det var dessutom glest mellan telefonerna, bilarna var få och vägarna oftast dåliga. Ett faktum som innebar att den då relativt unga Clara många gånger de första åren när hon skulle ut till någon förlossning i obygden fick använda häst, båt, skidor eller ibland till och med de så kallade apostlahästarna som transportmedel.

Ständigt gravida

I ett flertal tidningsintervjuer på äldre dar om sina över 40 år som distriktsbarnmorska har Clara Persson berättat om det hon beskriver ”fattigdom utan gräns” som hon ofta stötte på vid sina hembesök.

– Många familjer levde i enorm fattigdom och ibland fanns inte ens den minsta klädtrasa till det väntade barnet. Vid mina hembesök fick jag ibland även gå matcher mot dåtidens ganska utbredda vidskepelse om bland annat huskurer, har hon berättat.

– Under både 1920- och 30-talet formligen sprutade det fram barn. Vissa kvinnor jag mötte var nästan ständigt gravida och födde hela tiden nya barn till världen, berättade bland mycket annat Clara i den helsidesintervju som tidningen Aftonbladet gjorde med henne 1975.

Clara fastslog att de många graviditeterna tärde hårt på många späda kvinno­kroppar under denna tidsepok och drog liknelsen att många kvinnor på trettiotalet var som kor – en kort stund av lycka, sen graviditet och ännu en ny födelse.

Det faktum att Clara Persson ansåg barnaskaran vara allt för stor i många stugor gjorde att hon i efterhand förutom barnmorskerollen även började engagera sig som sexupplysare och preventivmedelsinformatör. Ett ämne som Clara försäkrade inte var helt lätt att ta till sig av förtörnade äkta män som inte ville ha hennes inblandning i sexuallivet. Men också många kvinnor var enligt Clara skeptiska till exempelvis kondomanvändning och kunde till exempel säga:

”Nej, det är ingenting för oss, jag skulle skämmas om han kom och hade ett sånt där skydd på sig”.

Samarbete med Ottesen-Jensen

Rikskända Elsie Ottesen-Jensen (1886–1973) besökte Moskosel på 1930-talet och höll föreläsning om barna­födande och preventivmedel. Hon lärde då bland annat ut hur man provar in pessar. Clara Persson fortsatte sedan den verksamheten – ofta under hot från männen har hon ibland berättat. Hon har även poängterat att den allra effektivaste preventivmedelsmetoden var nog när hon som barnmorska någon gång kunde tvinga männen att med egna ögon vara med och se hur svårt deras hustrur hade det vid en förlossning.

När nämnde familjerådgivaren Ottesen-Jensen på äldre dar gav ut sina memoarer i bokform hyllar hon i ett kapitel distriktsbarnmorskan Persson för hennes hjältemodiga insatser för att hjälpa kvinnor.

Clara Persson var också i många år kommunpolitiskt aktiv. Hon satt bland annat som ledamot i Arvidsjaurs kommunal-, social- och barnavårdsnämnd för Socialdemokraterna. Hon ska dock ha sagt att hon aldrig kände sig som någon partipolitiker.

1926 ingick hon äktenskap med träarbetaren, fotografen och nykterhetskämpen Pelle Persson, också det en mycket stor profil i inlandet under denna tidsepok. Paret fick två barn tillsammans – noggrant välplanerade – lär kvinnokämpen Clara poängterat vid diverse intervjuer.

”En rejäl och framåt kvinna”

En tid efter pensioneringen flyttade makarna Persson från Moskosel till Älvsbyn där de tillsammans hann njuta av några bekymmersfria år på sin ålders höst. Där fick hon också tillfälle att sammanställa sin livsbiografi.

Clara Persson avled i februari 1986 vid 88 års ålder.

En person som kände denna banbrytande kvinna ganska väl är i dag 96-årige Erik Nyström. En för sin ålder mycket pigg man som i stort sett hela sitt liv varit bosatt i Moskosel där han också har ett mångårig förflutet som kronotorpare.

Nyström lärde tidigt känna Clara Persson och hennes man Pelle och han säger att han minns henne som en snäll, rejäl, rättfram och arbetsam kvinna.

–Hon var en person lätt att prata med och som ofta var synlig i sin roll som barnmorska och kvinnokämpe. Hon var ständigt ute på hembesök och jag tror att de flesta hade respekt för hennes då kontroversiella åsikter som hon alltid stod upp för, säger Nyström som avslutningsvis berättar att bland de tusentals små liv som Clara förlöst till världen så innefattas även Erik Nyströms och hans hustrus egna barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om