Johan Viktor från Kopparnäs blev förste vite mannen i indianområde
Äventyrsblodet pulserade nog en hel del hos bondsonen Johan Viktor Utterström från Kopparnäs när han lämnade Sverige för Amerika år 1886, där han så småningom etablerade sig som farmare i trakterna av svenskstaden Mora i Minnesota.
John Strom (Utterström) från Kopparnäs (1865-1938). Han lämnade hembygden för Amerika år 1886.
Foto:
Staterna är stora, men efter att "krossat" Atlanten och klivit av båten i landet på andra sidan jordklotet, i hamnen i New York och där fått sina inresehandlingar godkända, nyttjade Utterström olika åkdon och tog samma riktning som svanarna, följde efter på deras resa åt nordväst. Där skulle nog den speciella förändringen komma, de som så många talat om därhemma. Det behövdes arbetskraft och folk som ville bruka jorden. Som bondson hade han grävt åtskilligt i sina dagar.
Ändrade efternamnet
Han kunde inte ett ord engelska. Således blev det en kamp både med språket och att slå sig fram i tillvaron.
Han förstod att efternamnet Utterström skulle bli alltför svårt att uttala varför det ganska snart ändrades det till det korta och mer lätt uttalade
Strom. Förnamnet "amerikaniserades" från Johan till John och ordet "well" blev sedan säkerligen väl använt när han skulle ändra levnadsvanor.
Vid den här tiden var pengarna huvudmotivet. Att spara och skapa för att få "plenty of money", för att kunna leva som de som lyckats om vilka man kanske berättat hemma i Kopparnäs.
Märkligt öde
Det är i år 70 år sedan John Strom gick ur tiden i sitt nya hemland, efter att under de tre sista levnadsveckorna ha legat sjuk i lunginflammation och som följdes av en hjärtattack. Han var då 73 år. Född i Kopparnäs den 15 januari 1865 och son till Nils August Carlsson Utterström och hans maka Sofia Maglena Wallin.
John Strom från Kopparnäs har blivit ett av kapitlen av svensk folkhistoria, även om han inte lämnat efter sig så stora spår eller något dramatiskt kring sig. Det finns dock brev och fotografier som skildrar hans spännande och märkliga öde, inte minst i trakterna av svenskstaden Mora, där invånarna fortfarande håller hårt på svenska traditioner.
När John Strom etablerat sig i Amerika tänkte han inte längre så mycket på släktförhållandena hemma i Sverige. Det kan kanske därför tyckas som närmast som en märklig slump att hans barnbarn och deras familjer nu fått veta mera om varifrån familjen har sitt ursprung och frågar sig när de skall möta sina släktingar i Sverige, om vilka man haft en högst ofullständig kännedom. Liksom släkten hemma i Sverige knappast kommer ihåg att John Viktor Utterström ( John Strom) lämnat Sverige. I dag har John Stroms efterlevande inga förbindelser med det forna hemlandet. De är amerikaner.
Långvarig skogsbrand
John Strom kom till huvudstaden i Minnesota, St. Paul där han en tid arbetade i affärer och i metallindustrin. Minnesota var en central plats i emigrationen från Sverige. 1905 fanns här en svenskfödd befolkning på över 126.000. På den tiden bodde närmare 40.000 svenskar i Minneapolis och St.Paul och gjorde därmed tvillingstäderna till den andra största koncentrationen av svenskar efter Chicago. Den svenska inflyttningen till Minneapolis och St. Paul började i slutet av 1860-talet
I St. Paul träffade John Strom sin blivande maka, norskfödda Paulina Pederson.
1894 kom makarna till Kanabec county i Minnesota, som pionjärer och de första permanenta bosättarna i ett indianområde. Deras första hem var en timmerstuga och grannarna var indianer. De anlände just som en stor skogsbrand bröt ut. Under två månader var familjen omgiven av rök från eld som brann runt egendomen, men de lyckades dock rädda hemmet från att förstöras.
Väl etablerade drabbades familjen Strom av en svår olycka år 1923, när en tornado drog fram och förstörde hem och egendom. De flyttade då vidare till en plats inte långt därifrån, vid Knife Lake. Där de etablerade ett nytt jordbruk och sedan drev fram till sin bortgång.
Med åren föddes barnen Esther, Mabel, Jenny, Walter och Clarence. Esther, som vid ett tillfälle besökte Sverige, dog ogift. Övriga barn gifte sig och har efterlämnat ett flertal ättelägg runt om i USA.
Skötte indianföretag
Av uppgifter från släktingar i USA och tidningen Kanabec County Times i Mora, Minnesota, var John Strom, en driftig person. Även kommunalt engagerad under många år, bland annat som stads- och skolbokhållare samt taxeringsman.
I tidigare år skötte han även ett handelsföretag för indianerna från Indian Post, under det han som den förste vite farmaren i området brukade jorden.
Av en liten tidningsnotis från 1938 framgår att John Stroms begravning dels ägde rum i ett av begravningsbyrån ägt begravningshem och i Metodistkyrkan, där prästerna Chris Larson och W.G Boyle var officianter. Under begravningen sjöng Quamba baptistkyrkas kör två sånger på svenska och två på engelska. Bland de som bar kistan till den sista vilan fanns personer med de svensklingande efternamnen Norberg, Sundberg och Telander.
Makan Paulina (Lina) blev 1892 medlem i den svenska baptistförsamlingen i St. Paul. Om henne berättas att hon levde ett strängt kristet liv, vilket gav avtryck på barnen i form av såväl levnadsregler som moral.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!