Minnesord: Jan-Olof Hedström

Jan-Olof Hedström har somnat in.

Jan-Olof Hedström har somnat in.

Foto: Kurt Engström

Minnesord2022-09-21 09:00

Vår storebror har lämnat oss

Jan-Olof föddes i Svensbyn av föräldrarna Alexius, som oftast kallades Alex, och Märta. De hade sin jordbruksverksamhet tillsammans med Alex bror Göran och hans hustru Ragnhild vilka hade en dotter, Gerd, jämnårig med Jan-Olof.

Familjerna insåg snart att det lilla hemmanet inte skulle ge dem försörjning så därför köpte de tillsammans ett hemman som blivit till salu i Roknäs. Dit flyttade Göran och Ragnhild.

Efter fyra år föddes Jan-Olofs bror Göte och sex år senare en efterlängtad syster, Gunnel.

Hittills hade skolgången bedrivits i hembyn men efter årskurs sex blev det frågan om att gå realskolan inne i Piteå. Dit hade han knappt varit men för att veta vart han skulle ta vägen i denna främmande ort tog han och kamraten Roland Wiklund med sig en utriven karta över Piteås centrala delar från telefonkatalogen. 

Med den som orienteringshjälp och tillsammans bestämde de sig för att se vart ungdomar i deras ålder tog vägen och gick efter dem. De kom till rätt ställe. Realskolan. En helt annorlunda skola än Svensby folkskola.

Redan som ung var Jan-Olof på fritiden ofta sysselsatt med kartor och att studera rågångar och gränser mellan fastigheter och byar. Han ritade egna kartor och sökte upp fixpunkter som han mätt ut i naturen.

Efter gymnasiet, studentexamen och militärtjänst var det dags för det stora steget ut i universitetsvärlden.

Det blev storstaden Stockholm och KTH, Lantmätarutbildning.

Så småningom växte insikten fram, för familjen, att detta var resultatet av Jan-Olofs konsekventa plan. En viktig del i det samhällsengagemang han kommit att tillägna sig.

Den här tiden kom han även i kontakt med en flicka från Småland, Märta Nilsson från Rinkabyholm. I äktenskapet fick de tre söner, Anders, Kjell och Simon. Anders och Simon bor med sina familjer i Uppsala och Kjell bor med sin familj i Montana, USA.

Under några intensiva år i början av 1980-talet hade Jan-Olof sina uppgifter i Norrbottensdelegationen. I samband med nedläggningen av planerna på ett Stålverk 80 skapades en organisation på länsnivå som skulle verka för att skapa företag bland annat inom jord- och skogsbruksnäringarna. Där hade han en central roll.

På fritiden tog han även aktiv del i familjens jordbruk som på 60-talet var en del av KR- satsningen från Lantbruksnämnden. Mjölkproduktionen var av stor vikt för lönsamheten och han var noga med att följa upp vad varje ko presterade. Det gjorde han genom att bokföra produktionen varje månad. Därav kom flera förbättringar.

Det stora intresset som Jan-Olof hade utanför sitt yrke var historia och särskilt släktforskning. Hur många timmar han ägnade åt detta kan inte beräknas men att döma av utskrifter av sammanställningarna som han presenterat så är det av gigantiska mått.

Mer än ettusen personer finns i sammanställningarna, i bokstavsordning. Genom detta arbete kom han i kontakt med kända och okända personer, alla i vår släkt. En oerhörd rikedom.

Tillsammans med pappa Alex gjorde han en resa till våra släktingar i USA 1987. Ett oerhört kärt besök för pappa Alex att få återse sin syster Gerda och syskonbarnen.

Föräldrarna Alex och Märta kom att omfattas av den väckelse som gick över Pitebygden i början av 1950-talet. Därmed kom även deras barn att omfattas av den och den delaktighet som denna väckelse genererade.

Den saknad vi känner efter vår högt älskade storebror är svår att beskriva med ord men vi är glada och tacksamma för de år vi fick. De goda minnena av tacksamhet kommer att ge ljus på vår väg. 

Vi lyser frid över hans minne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!