Christine själv, lärare till yrket, åker från St Paul, Minnesota, för att få vara med om kyrkans årliga paltkalas vilket drar åtskilligt med folk och som därmed också bidrar med en bra slant till kyrkans arbete.
Församlingsborna ställer upp frivilligt och skalar potatis och ser sedan till att det kokas hundratals paltar för att mätta de hungriga besökarna.
- Mina barn älskar palt, de äter med glädje, är en kommentar från en av besökarna som inte har någon som helst anknytning till paltens hemland, men som genom ättlingar till utvandrade Pitebor lärt sig uppskatta maträtten.
En av dem som under många år stod vid paltgrytorna var Phyllis Ericson, med rötterna i Hortlax och gift med en Piteåättling, Carl, som har sina rötter på Norrmalm och i Jävre. Hon är också medlem i Paltakademin i Piteå.
Det är för det mesta fullt hus i kyrkan när paltdagen arrangeras och folk åker gärna från när och fjärran för att få vara med. Spisarna i kyrkans församlingsvåning räckte i år inte till för att klara paltkoket. Därför sattes det upp gasolvärmare utanför kyrkan, där grytor placerades och man därmed kunde klara anstormningen.
Lång tradition
Det var förmodligen pionjärerna Maria och Samuel Grenquist (Grankvist) från Blåsmark som införde palten i McKinley. Anrättningen hemma hos familjen Grenquist "smittade" av sig till den övriga befolkningen och sedan in i kyrkornas arbete - för att bidra med finansieringen till verksamheten. Tidigare var det metodistkyrkan i McKinley som hade palten på sitt program. Men skaran av medlemmar har tunnats ut och arvet har därför gått över till Piteåkyrkan, som funnits i McKinley sedan 1907.
Allt fler Pitebor slog sig, efter Grenquists ankomst 1883, ner i McKinley och alla hade de med sig kunskaperna om palten hemifrån. I trakterna runt McKinley och Cumberland finns åtskilliga med rötter i Pitebygden.
Piteåkolonin har sedan sett till att receptet gått i arv. Det kokas och äts palt regelbundet i många hem i McKinley och närliggande Cumberland. Det berättas att det nu är sjunde generationen som tagit vid efter de första Piteåborna. Alla älskar de rätten bestående av potatis, mjöl och fläsk. Som en extra piff över anrättningen hälls lönnsirap, istället för lingon.