Professor – som sin pappa

Richard Larker har nyligen installerats som adjungerad professor i Materialteknik vid Luleå tekniska universitet (LTU). Och detta vid exakt samma ålder, 58 år och 226 dagar, som hans far Hans Larker hade då denne installerades 1993.

De adjungerade professorerna Hans Larker och Richard Larker flankerande ämnesföreträdaren i materialteknik, professor Marta-Lena Antti, vid LTU:s akademiska högtid 9 november.

De adjungerade professorerna Hans Larker och Richard Larker flankerande ämnesföreträdaren i materialteknik, professor Marta-Lena Antti, vid LTU:s akademiska högtid 9 november.

Foto: Roland Larsson, LTU

Luleå2019-11-20 10:13

Richard Larker fick slutsiffrorna 007 i personnumret, då han 1961 föddes i Gustav Vasas församling i Stockholm (några år senare tillkom kontrollsiffran 6), men merparten av sitt liv har han levt i Robertsfors, Luleå och Vindeln.

Liksom Agent 007 (Bond) har Richard i sin stålforskning gått över gränser, genom att i sin stålforskning tillsätta ”otillåtet höga” halter av grundämnet kisel, som i allmänhet anses göra järn och stål spröda.

Men Larker har hittat nya sätt att tillverka extremt starka och sega stål till rimlig kostnad genom att härda till ausferritisk mikrostruktur i en saltbadsugn i patentsökta processer. Hans innovationer innebär ett tekniksprång för branscher som har behov av robusta och lätta konstruktioner.

Richard Larker driver materialutveckling genom ett mikroföretag i samverkan med företag och LTU, samt är forskningschef för två medelstora företag.

Då han för en dryg vecka sedan installerades som adjungerad professor i materialteknik vid LTU så hade han exakt samma ålder, 58 år och 226 dagar, som hans far Hans Larker hade då denne den 22 oktober 1993 installerades som adjungerad professor i materialteknik, vilket måste vara ett unikt sammanträffande!

Ett annat viktigt sammanträffande är att bägge utnyttjat grundämnet kisel (Si) i sin forskning och utveckling. Det är rikligt förekommande, finns i vanlig sand.

Pappa Hans ägnade huvuddelen av sitt yrkesliv åt keramen kiselnitrid. Nu har produktionen av kiselnitrid-kulor för kullager nått stor omfattning. ”En produkt som formats i Robertsfors finns även i framhjulslagren på alla Formel 1-bilar”, citat från Västerbottenskuriren Affärsliv (2019-04-09).

Richard håller sin Installationsföreläsning på svenska i Vetenskapens hus i centrala Luleå den 26 november och kommer då att berätta mer om sin stålforskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!