Pär Granlund avliden

Norrbottensprofilen Pär Granlund har avlidit.

Norrbottensprofilen Pär Granlund har avlidit.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2017-07-06 21:12

Pär Granlund har avlidit. Luleå har därmed mist en visionär vars tankar var fyllda med idéer och åsikter om hur staden skulle utvecklas.

Centrala Luleå skulle inte bli "ett vilohem för trötta husmödrar" som han uttryckte det i en intervju i Norrbottens-Kuriren för en del år sedan.

Han var en filosofisk inspiratör med mycket humor som ville att staden skulle satsa unikt och inte göra som alla andra. Hans Luleå skulle sticka ut. Han föreslog bland annat att man skulle bygga flytande "kyrkstugor" i Norra hamn och att Storgatan skulle glasas in.

– Han var oerhört dynamisk och idérik, säger Per Ekström, nära vän sedan 57 år.

Det var Pär Granlund som 1988 tog initiativet till att bilda Svenska Bastuakademien. I början av 1990-talet gav han bort idén att bygga världens största igloo i Jukkasjärvi till Yngve Bergqvist.

– Han arbetade vidare med ishotellet i par år och var den som föreslog att man skulle satsa på kultur och konst, säger Per Ekström.

Pär Granlund har också författat böcker, bland annat "Bastugästboken", som tryckts i flera upplagor. Vid årsskiftet gavs "Bastugästboken 3.0" ut.

– Det finns också ett färdigtskrivet manus om ärtsoppa med ett recept för varje dag i ett helt år, berättar Per Ekström.

Pär Granlund blev 64 år och efterlämnar hustru och tre vuxna barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!