En god bit Luleåhistoria med Piteåingredienser

Det olycksaliga finska kriget 1808-1809, där Sverige förlorade hela Finland till Ryssland och det ritades nya gränser, har på ett påtagligt sätt uppmärksammats under 2009, inte minst genom flera böcker.

Foto:

LULEÅ 2009-12-24 06:00
I Luleå stadsarkivs årsbok 2009-2010, där historiska uppsatser i stort och smått samlats, finns faktiskt också inflätat en liten gnutta Piteåhistoria, om ryssars härjningar, och bland annat Piteå kompanis insatser.
Lennart Parknäs tar läsaren med i en tur kring hur ryssarna tog hans farfarsfarfars fars kyrkstuga och förvandlade den till bro över Gäddvikssundet. Maurits Nyström avhandlar Pukslag i Luleås historia och Anders Sandström skildrar Hans Nilsson Spelman och striden vid Virta bro. I de stridshandlingarna blev bland annat föraren Nikodemus Segergren från Piteå kompani och 11 man sårade.
De tre författarna gör berättelserna mycket levande genom att blanda person- och släkthistoria med en god portion storpolitik och mixa in ett stycke rysskräck. Således får läsarna här uppleva lokal handling med liv.
En bildskatt
Det är 200 år sedan vi förlorade Finland till Ryssland. En märkbar konsekvens av finska kriget 1808-1809 var att det ritades nya gränser i nordligaste Sverige - här uppstod både ny riksgräns och länsgräns.
Kriget och gränser är temat för årsboken Norrbotten, som ges ut av Norrbottens museum.
Museets årsbok
Men museets årsbok finns också annat smått och gott som inte rör kriget. Piteåsonen Lasse Eriksson har bland annat bidragit med en dokumentärfantastisk betraktelse över Miles Ekberg från Piteå som under många år var en statens tjänare, inom Telegrafverket. Ett intressant porträtt av en människa och ett likaledes intressant stycke lokal telegrafhistoria.
Luleå kommun har en stor skatt av historiska fotografier i sitt arkiv. I en bilderbok med titeln Luleå stad 1924 och 2004 får läsaren en dubbel historia. Bilderna från 1924 ställs nämligen mot hur det ser ut på samma plats år 2004. Kvarter för kvarter informeras läsaren med ett intressant textunderlag om vilka bland annat som bott i husen. Bilderboken är en fortsättning på den serie med historiska fotografier som Luleå kommun ger ut, i syfte att sprida bildsamlingen till invånare och andra intresserade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om