En nyckelscen i "The king’s speech" kommer tidigt i filmen. Den brittiske prinsen Albert ska tala till sina undersåtar på Wembley. Folket har aldrig tidigare hört hans röst. Talet blir en katastrof. Prinsens svåra stamning får publiken att sänka sina huvuden och vända bort blicken i skam.
Styr hela livet
- Wembleytalet finns inte inspelat, men det ska ha varit fasansfullt. Det finns ett citat bevarat från prinsens pappa, kung
Georg V, som sade att "Han klarade det, men Gud ska veta att det var några långa, långa pauser", berättar Colin Firth som spelar prins Albert, den blivande kung Georg VI.
- Jag har hört flera andra av Alberts tal. De lärde mig mycket om hur det måste ha varit att vara han. En stammare har berättat för mig hur stamningen styr hela hans liv. Han beställer kött på restaurangen även om han är sugen på fisk. Dagens beslut är inte "vad vill jag göra" utan "vad kan jag säga."
Historiska dokument
Filmen "The king’s speech" bygger delvis på journaler, dagböcker och brev som tillhörde Lionel Logue, talpedagogen som hjälpte prinsen/kungen under en stor del av hans liv. På frågan om hur mycket som är sanning och fiktion i svarar Firth att det mesta nog ändå är fiktion.
- Om jag spelar en läkare eller pilot vill jag tillbringa tid med sådana. Det finns inga kungar som går med på det. Breven och dagböckerna säger mycket, men inte allt. Vi har en uppsjö av "experter" på kungahuset, men de vet inte vad kungligheterna säger till varandra i sovrummet eller bilen. Jag tror till exempel inte att Logue envisades med att kalla prinsen "Bertie" som han gör i filmen.
Vad tycker drottningen?
Den nuvarande drottningen Elizabeth är dotter till Albert och figurerar i filmen som barn.
Firth berättar att filmteamet pratat mycket om vad hon skulle tycka om filmen.
- Men jag har inget svar. Bara att det är osannolikt att någon skulle kunna klandra filmen för att visa en felaktig bild av vad som hände.
Regissören av "The king’s speech", Tom Hooper, säger att filmen svarar på frågan varför britterna inte gjort sig av med monarkin.
- Miljontals britter dog i första världskriget, och så abdikerar kungen och sviker sin plikt på randen av nästa krig. Då kommer "Bertie" och sedermera hans dotter Elizabeth och förkroppsligar just den pliktkänslan. Alla är imponerade av det. Det är svårt att inte älska kung Georg VI.