BOKTIPS
"Fri. En uppväxt vid historiens slut” av Lea Ypi (2021)
Författaren Lea Ypi föddes 1979 i Albanien. Ett korrumperat samhälle styrt av Partiet, som trodde på Stalins Sovjetunionen och skodde sig själva. Men fallet blir hårt så fort någon trampar snett. Folk försvinner, mördas. Eller måste läsa olika kurser på olika ”universitet”. Hur länge beror på brottet de begått. Leas farfar sitter femton år innan han tar ”examen”. Alla har arbete om än dåligt betalt. Matkuponger förser alla med mat om än knappt. Man kan byta bort matkuponger mot annat som i nödläget behövs mera. Grannarna hjälper varandra tills någon bara försvinner. En skola för alla, men lärarna är lika styrda som alla andra. Den kommunistiska undervisningen visar på rätt och fel, svart och vitt. Livet i väst är definitivt fel.
Lea Ypi beskriver sin barndom, sin skolgång och föräldrarna som döljer sin egen historia. Den finns där, men bakgrunden döljs, annars kan man råka illa ut. Att ha varit rik och ägt både mark och egendom, att både mor och far vuxit upp med tjänare, universitetsutbildning och resor pratas det inte alls om. Bara farmor talar franska med Lea.
På 1990-talet blir det revolution i Albanien, folket reser sig, många flyr till Italien. Många omkommer på havet, men Leas mamma och lillebror klarar sig. Hon som varit lärare får nu tvätta och städa toaletter åt den italienska medelklassen. Leas pappa hamnar i det albanska parlamentet, men passar inte alls in där. Det blir nyval, en fars, skriver Lea, som nu går på universitetet. Farmor har äntligen berättat om livet förr. Många försöker få tillbaka beslagtagna egendomarna, Ypis lyckas och Lea kan äntligen ta sig ut ur landet.
Romanen beskriver en värld långt från vårt svenska trygga välfärdssamhälle. Så nära i tiden men så brutalt beskriven att det känns inpå huden. Man känner hungern och ofriheten, rädslan för överheten och för turisterna.