Släkt vandrar i spåren efter Krokträsk-Hilda
Fattigdom, barnamord och ett mystiskt försvinnande. Så såg livet ut för Hilda Näslund, moster till Knut Lundmark, som levde i Älvsbyn på 1800-talet. Och i går, 150 år efter Hildas födelse, träffades hennes ättlingar i Krokträsk för att känna historiens vingslag.
Flera generationer som stammar från Hilda Näslund var i går på plats i Krokträsk för att se hennes födslohem. Elsy Revholm, Eva Widell med Sara Norman Widell i famnen, Christina Nordlund och Britt-Marie Andersson är alla ättlingar i rakt nedstigande led.
Foto: Therese Hedman
Ericsdotter, gjorde släkten sitt bästa för att glömma.
- Ingen pratade om min mormorsmor. Nu i efterhand har jag förstått att det berodde på skam över brottet hon begick, berättar Britt-Marie Andersson, Uppsala, som djupdykt i sin mammas släkt och hittat en anmoder i Krokträskfödda Hilda Näslund.
"Berikat mitt liv"
I går befann sig Britt-Marie Andersson tillsammans med fem andra tillresta släktingar vid huset i Krokträsk där både Hilda Näslund och hennes systerson Knut Lundmark föddes. Timringen, som nu är klädd i panel och utbyggd, bebos i dag av Ingegärd och Bengt Johansson och har flyttats sedan Hildas tid.
- I dag är det 150 år sedan Hilda föddes och jag tycker det är värt att uppmärksamma. Forskningen kring henne har berikat mitt liv, jag har lärt mig mycket, säger Britt-Marie Andersson.
- Det är häftigt att veta vad ens förfäder varit med om, kommenterar dottern Christina Nordlund.
Varför ville då ingen släkting prata om Hilda Näslund? Britt-Marie Andersson har hittat orsaken - Ett barnamord.
Hilda gifte sig 1878 med Jonas Petter Näslund och fick ett barn, Christina, men blev snart änka. Utfattig flyttade hon ner till "Elfsbyn" och elva år senare var hon gravid igen, utan att någon tog på sig faderskapet.
- Min teori är att en grosshandlare Löfgren låg bakom. När det blev dags att föda gjorde hon det ensam under höbärgningstiden i Johannisfors, numer Brännberg. Sen ströp hon barnet och gömde det.
- Ni kan ju tänka er hur hon ska ha känt - helt utfattig, ensam och utan möjlighet att mätta ännu en mun, säger Britt-Marie Andersson.
Länsman tillkallades och vid tinget dömdes Hilda till fem års straffarbete för barnamord. Hon jobbade av tiden vid Centralfängelset i Stockholm. Efter tre och ett halvt år i sömnadsverkstaden blev hon fri och återvände till Älvsbyn. Sen försvinner hon från historien.
- Ingen vet var hon tog vägen. Hennes dotter Christina, min mormor, tros ha emigrerat till Amerika och Hilda kan ha följt med, säger Britt-Marie Andersson.
1903 dök i alla fall Christina upp i Öjebyn som sockerbagerska. Där gifte hon sig med riksdagsman Johan Johanssons son Verner. Familjen flyttade sedan till Uppland. Och det är däromkring Hildas släktingar nu återfinns, även om Britt-Marie Anderson gjort flera resor till Pite älvdal.
- Det återstår mycket arbete innan jag vet var Hilda tog vägen. Men jag slutar inte, konstaterar hon där hon står på sin anmoders födelseplats.
Fotnot: Britt-Marie Andersson ska i höst släppa en släktkrönika, som förmodligen då kan återfinnas på biblioteket i Älvsbyn eller hos Älvsbyns Forskarförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!