Öbergs dagbok berättar om prästfrun som blev "vansinnig"

- Pastor Nordströms efterlevande maka tog dödsbudet så hårt att hon blev vansinnig.Så skriver hemmansägaren Arvid Öberg, Kopparnäs, Norrfjärden, i den dagbok han förde, då han nyårsdagen 1915 beskrev komminister Nils Nordströms, Öjebyn, hastiga bortgång. 1914, på årets sista dag, gick Nordström in i den eviga vilan under ett besök hos ämbetsbrodern Nils Johan Nordberg.

Provmjölkade kor år 1917.

Provmjölkade kor år 1917.

Foto:

KOPPARNÄS 2011-05-06 06:00

Arvid Öberg föddes 1884 och dog 1956.

Det var mest jordbruksfrågor hans tankar sysslade med i dagboksanteckningarna: när korna betäcktes, hur mycket de mjölkade, leveranser av timmer och grödor.

Öbergs anteckningar är inte omfattande. Det är för det mesta spridda anteckningar.

I sin krafts dagar var Arvid Öberg, som förblev ogift, en driftig jordbrukare. För jordbrukets ekonomiska föreningar hade han ett stort intresse och han var även politiskt ansluten.

I dagboken har G. Fredriksson intygat att en av Öbergs kor, Svanvit, den 14 november 1929 mjölkade 9,02 kilo per dag. Där finns även antecknat att han under tiden
1 februari till 30 juni 1923 levererat potatis till lasarettet för 10 öre kilot och att Hugo Nilsson i Örkelljunga sålt en symaskin till Astrid Björkman den 15 januari 1921 för ett pris av 200 kronor.

När Öberg gick ur tiden den
2 augusti 1956 i en ålder av 71 år uppges i dödsannonsen att han sörjdes närmast av två syskon, svägerska och syskonbarn, av vilka en del vistades i Amerika. Bland de sörjande fanns även trotjänarinnan.

Drabbad av slaganfall
Men nyårsdagen 1915 hade Arvid Öberg plockat fram blyertspennan och skrev på två sidor i den lilla dagboken, utgiven av Lantmannaförbundet:

"Ingår med vackert väder, 20 grader kallt. Pastor Nordström var på besök hos komminister Norberg den 31 december 1914 i nå kyrkliga angelägenheter och på den stol han satt fick han ett slaganfall just som han skulle sätta sig upp och afled innom några minuter. Hans efterlevande maka tog dödsbudet så hårt att hon blev vansinnig. Men Pastor Nordström som varit här en gång bortgick, en vänsäll och tillbakadragen personlighet. Han var aktad av alla och blandande sig aldrig i politiska strider utan skötte sitt prästerliga kall med nit och omsorg. Han blev på sista tiden ganska lomhörd som menligt inverkade på hans utövning av kyrkliga sysslor. Pastor Nordström har varit gift två gånger första gången med n.n. och andra gången med en hushållerska som kom dit strax efter den förras död. Han efterlämnar barn i första giftet och en sörjande maka. Frid över hans minne".

Vad Öberg missade i sina anteckningar var att Nordström även hade barn i andra giftet.

I första giftet med Hanna Sundström från Boden fick han fyra söner och en dotter. Två av sönerna dog före fadern.

I andra giftet med Hulda Nilsson från Kalmar fick Nordström två söner.

Ekonomiska svårigheter
Om Nils Nordström kan berättas att han var född i Gammelstad. Han läste vid läroverket i Luleå för att sedan fortsätta studier vid universitet och avlade sedan teologiska examina. Nordström prästvigdes i Härnösand 1879. Han var tio år i Nordmaling och resten, nära 25 år, i Piteå landsförsamling.

Anledningen till att Nordström inte befordrades under sina prästår angavs bero på det "tunga målet" och en alltmer tilltagande dövhet och närsynthet.

- Han var också alltför mycket beroende av konceptet, men hans predikningar var goda med klarhet i framställningen, texttrohet och grundlighet, och kristendomens grundsanningar kom där alltid till sin rätt, den uppmärksamme åhöraren fick oftast god uppbyggelse av hans förkunnelse, skrev prästkollegan Oskar Rydholm i minnesorden över honom till det prästmöte som sedan hölls.

Det påpekas att Nils Nordström i umgänget med församlingen var vänlig mot alla, en hjärtefrom man som med handling mer än andliga talesätt vittnade om sin tro.

- Ekonomiska svårigheter hade även Nordström, dock inte så att han kom i direkt beroende av någon, och vedermödorna bar han med jämnmod, påpekade dock Oskar Rydholm i minnesorden.

Sista predikan
Sin sista predikan höll Nils Nordström i Norrfjärdens kyrka över ämnet "En kristtrogen själs hemfärd till det himmelska fosterlandet".

Det finns noterat att avslutningsversen i den söndagsgudstjänsten var psalmen "Sist min Gud, jag beder ..."

Norrfjärden var då ännu inte egen församling. Beslutet om församlingsbildningen kom några månader efter Nordströms bortgång. Sedan 1913 fanns dock kyrka i Norrfjärden, dit prästerna i Öjebyn åkte för att predika och utföra förrättningar.

På nyårsaftonen 1914 besökte Nils Nordström, 1:e komminister i Piteå landsförsamling, sin ämbetsbroder Nils Nordberg, som sedan 1905 var andre komminister i församlingen.

Hos honom drabbades Nils Nordström helt plötsligt drabbades av "hjärtförlamning", vilken ändade hans liv inom några minuter. Komminister Nordberg tillträdde för övrigt år 1917 tjänsten som Norrfjärdens församlings förste kyrkoherde, men han "hemförlovades" till sitt himmelska hem bara något år senare, närmare bestämt den 17 juni 1924.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om