Gösta Öhlund, Långträsk, berättade om en svunnen tid när Markbygdens skogar sjöd av liv. Ett 90-tal personer var sysselsatta i området enbart för att hugga den ved som sedan kolades för försäljning. De som hade stora familjer kunde sysselsätta pojkarna med kolning vilket resulterade i en form av familjeföretagande där förtjänsten var betydande. Ungdomsarbetslöshet var ett okänt begrepp, åtminstone för unga män som var arbetsföra. Arbetet upplevdes som roligt och spännande men var också oerhört riskfyllt, Gösta berättade om två mäns smärtfyllda död när de gick igenom milans tak som gett efter på grund av lufthål som bildats under taket och brändes till döds på de glödande kolen.
Tage Johansson, Koler, berättade om kolarhustrurnas bortglömda situation. Kvinnorna skulle rusta männen med mat och kläder för flera dagar och sedan ta hand om de kolsvarta familjemedlemmarna och deras lika svarta kläder när de kom hem. Det skedde i trånga, små kök med dåliga tvättmöjligheter.
Till ackompanjemang av gitarr och dragspel, sjöngs Dan Andersson-visor och med ett rullande bildspel som visade hur kolning går till var det nästan så att rökdoften kändes och myggornas surr anades.
Kvällen ingick som en del av en studiecirkel, där deltagarna tänder en kolmila den 6 juli på byns gamla kolplats.