Lilian Mikaelsson 65 år

Foto:

Jubilar2015-06-22 06:00

65 år fyller den 23 juni Lilian Mikaelsson, Älvsbyn.

I tidiga år lämnade Lilian sin barndoms by Vidsel för Stockholm. Där tog hon ensam hand om sin dotter samtidigt som Lilian skaffade sig en yrkesutbildning. Under loven arbetade hon för att försörja sig och dottern och för att dryga ut studielånet som inte räckte till mer än livets nödtorft. En tuff utmaning både ekonomiskt och socialt. Efter avslutad utbildning arbetade hon som bildlärare på Stockholms skolor, ett arbete där Lilian trivdes tillsammans med eleverna. Nedskärningar ledde tyvärr till färre lärartimmar och på grund av ekonomin så flyttade hon för en tid till Linköping, där hon arbetade på högstadiet. Senare kom Lilian att söka sig till Manpower som konsult inom kontor och administration. Den sista anställningen var som forskarassistent på Östersunds högskola, i ett projekt om urbana samers villkor.

Lilian gick i Vidsels centralskola och har utbildats sig i Dalarö estetisk folkhögskola, Frans Schartau gymnasium, Bildlärarinstitutet på Konstfack, Teologiska högskolan enstaka kurser i Minoriteters och Urfolks rättigheter samt i rasism och diskriminering. Hon har även läst engelska, tyska och spanska. Studerade spanska även i Spanien en termin.

Lilian har arbetat som hembiträde, brevbärarbiträde, inom hemtjänsten, bildlärare i Stockholms skolor, Linköpings och Jokkmokks kommuner, konsult hos Manpower i kontor och administration, forskarassistent i Östersunds högskola.

Parallellt med sitt arbete har Lilian under många år varit aktiv i samiska organisationer. Föreningslivet har alltid varit en stark motor i hennes liv. I Stockholm informerade Lilian ofta och gärna vetgiriga och intresserade storstadsbor, politiker och media om den samiska kulturen, främst med sikte på rättigheter och historisk rasism mot samer. Hon har också deltagit i och arrangerat kulturella utbyten, i Sverige med urfolk från USA, Australien, Sibirien, Ryssland, Argentina och i länder som Bolivia, Peru, Colombia och Canada. Resor, möten med andra kulturer och även med invandrare i Sverige har vidgat och stärkt insikten om att alla människor oavsett ursprung, tillsammans behövs för att bygga en hållbar framtid. Vännerna återfinns utspridda över många kontinenter. För några år sedan flyttade Lilian tillbaka till sin barndoms by Vidsel, på faderns begäran för att hjälpa de åldrande föräldrarna, innan de så småningom flyttades till ett äldreboende. Efter föräldrarnas bortgång har Lilian slagit sig ned i Älvsbyn.

Lilians stora engagemang i dag är den samiska kulturens framtida utveckling samt miljö och hållbarhet, med tanke på klimatförändringar och kommande generationers framtid. Precis som sin far under hans livstid så har hon sina bästa stunder ute i naturen vid en kaffe-eld. Dit tar hon sig gärna på sin cykel. Man kan finna henne med kameran i handen klättrande på Rackberget, strövande runt på klipphällarna i Storforsen eller längs med Piteälven i den i hennes ögon vackraste av byar, i barndomens by Vidsel. Födelsedagen firas med goda vänner på en vacker plats ute i naturen.

Lilian har varit sekreterare i föreningen Fjärde världen i Stockholm; ordförande i Sameföreningen i Stockholm; distriktsordförande i Samenas slöjd- och konsthantverksförbund; vice ordförande i riksorganisationen Same Ätnam, en av fem bildare av Stiftelsen Kaija Anstensens minnesfond i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!