fyller den 3 mars Karl Gunnar Andersson , Älvsbyn.
Andersson föddes i Lövberga, Jämtland.
Hans far var tjänsteman vid Statens Järnvägsbyggnader och familjen bosatte sig vid orter längs de olika järnvägsbyggen som pågick, bland annat inlandsbanan. Det innebar att familjen flyttade mellan olika järnvägsorter från Fågelsjö i Dalarna till Jokkmokk. Banan invigdes i Kåbdalis 1937.
Karl Gunnar Andersson började skolan redan som 6-åring i Glissjöberg, Härjedalen. Han följde med en grannpojke som hade åldern inne och läraren upptäckte inte förrän vid jul att han var för liten. Han fick fortsätta och slutade därför skolan vid 12 års ålder i Jörn. Efter skolan börjar han arbeta som expeditionsvakt vid Jörns järnvägsstation.
1929 i Arvidsjaur började han själv jobba som pinnpojke vid bygget av inlandsbanan. Han sägs vara den i dag ende levande rallaren och deltog aktivt i rallarnas förening under många år. De samlades i Stockholm årligen för att återuppleva minnen av färgstarka människor och ta del av varandras berättelser om glädje och umbäranden. Berättelserna handlade bland annat om Räls-Janne, som var en av de personligheter han fortfarande berättar om. Räls-Janne sades kunna lyfta och bära en räl helt ensam.
Andersson deltog 2007 vid firandet av inlandsbanans 100 års jubileum. Han åkte som hedersgäst, tillsammans med sin syster Ella på jubileumståget mellan Moskosel och Porjus. Han hade som ung rallare även en roll i filmen ”Kronans Rallare”, som spelades in på 1930- talet.
Som 20-åring tog Karl Gunnar Andersson värvning vid Kungliga Signalregementet i Boden. Han utbildades där i tre år. Familjen hade då flyttat vidare till Jokkmokk och vid sina återkommande besök i hemmet träffade han sin blivande hustru, Karin Heliodora från Vistträsk. Hon arbetade hos Hedlunds åkeri i Jokkmokk.
De gifte sig 1940 i Kiruna, med KG:s bror Arne som vigselförrättare. Makarna bosatte sig i Gällivare, på andra sidan, där de två äldsta döttrarna Kristina och Lillemor är födda.
Andersson arbetade som kontorist vid Gällivare station och fick under denna tid tillfälle att utöva intressen som fotografering och fjällvandringar.
Andra världskriget bröt ut och han var stationerad i Riksgränsen under delar av kriget. Många är de minnen han har från denna tid och gärna berättar om.
1948 flyttade familjen till Haparanda och bosatte sig i stinsbostaden på Filpusbacken. Här föds yngsta dottern Ulla-Karin.
KG Andersson ansvarade för all godstrafik från Finland och Ryssland till övriga Europa. Han hade utbildat sig via internutbildning på SJ och genom NKI-skolan. Han fick användning för sina
kunskaper i engelska och tyska. En återkommande sommaraktivitet var att besöka invalidkaféet i Torneå, till nytta för de krigsskadade finländarna och till
familjens nöje genom den omtyckta glassen.
Karl Gunnar och Karin Andersson bodde kvar i Haparanda till pensioneringen och några år därefter.
Intressen var tävlingar med bridgeklubben och stugvistelser på skärgårdsön Hanhinkaari, där de umgicks med stuggrannar och övriga vänner.
1989 går flyttlasset till hustruns hembygder där de bosatte sig på Turistgatan i Älvsbyn.
Hustrun Karin dog 1997 och tre år senare flyttade KG Andersson till Luleå, där han köpt lägenhet. Han bodde kvar i Luleå i åtta år, men önskade flytta till ett tryggare boende och fick då plats på Fluxen i Älvsbyn.
Karl Gunnar Andersson firar sin 100 årsdag på äldreboendet Nyberga.