Livsviktiga lärdomar på kurs i Jävre
Möjligheten att överleva ett hjärtstopp hänger på sekunder. Och på att det finns medmänniskor i närheten som agerar. Ruskigt men sant.
För att kunna blåsa in luft måste luftvägarna vara fria och greppet rätt.
Foto: Henny Lindgren
Nya rekommendationer
Nya rön har också lett till att vissa förändringar har gjorts. Numera rekommenderar man att kompressionerna görs högre upp på bröstkorgen än tidigare och att man enbart gör två inblåsningar. Det finns också en ny typ av defibrillator som vem som helst ska kunna använda.
Dockan Mini-Anne
Därför var intresset stort när Tomas Berg från Civilförsvarsförbundet häromdagen höll en kurs i Jävre. Förutom viss teori fick de tjugo deltagarna aktivt träna hjärtlungräddning. Något som inte var så alldeles enkelt. Det krävdes en avsevärd kraft för att ge dockan Mini-Anne den rätta hjälpen. Det kan vara bra att veta den dagen det är allvar. Hjälpen kan förstås inte sätta igång ett hjärta som har stannat, men kompressionerna ersätter tillfälligt hjärtats arbete och inblåsningarna ersätter andningen i väntan på sjukvårdspersonalens insatser.
Går inte att göra fel
Den nya självinstruerande hjärtstartaren var otroligt imponerande. Förstår man svenska är det bara att följa instruktionerna steg för steg. Det går inte att göra fel. I Japan finns defibrillatorer på skolor och arbetsplatser och det har räddat många liv. Där har landets alla invånare tillstånd att använda den typ av förenklad och automatiserad defibrillator som Tomas Berg visade. Något att ta efter i Sverige?
För närvarande finns det bara en sådan i Piteå, men Thomas trodde att fler företag skulle skaffa sådana apparater inom en snar framtid. En bra investering för samhället kan man tycka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!