- Det är väldigt roligt att se allt det gamla hantverket. Och platsen är ju idyllisk, säger Birgit och Ola Schönning från Järfälla. Deras son är gift med en kvinna från Arvidsjaur med släkt i Järvträsk. I flera år har de kommit till Kvarnfesten. Och det är många som har kommit hit så gott som alla de 38 åren man har arrangerat festen. Bland annat Järvträsk Byaförenings ordförande Folke Nilsson.
- Hembygden är otroligt viktig. Och i Järvträsk hjälps alla åt. Inför den här festen behöver man nästan inte fråga vem som ska göra vad, man vet att alla hjälper till.
Tjärbränning
I de gamla husen visades knivbladssmide, mjölmalning och takspånsklyvning. Och så tjärbränningen förstås, den bränning som spred en härlig tjärdoft som la sig över hela festområdet. Stubbarna som användes kom från de gamla avverkade tallarna från området kring Skellefteån, bara en bit bort från kvarnfestsplatsen. I år fick man fram 150 liter tjära som man ska försöka sälja.
Men alla aktiviteter till trots. Kvarnfesten är främst en hyllning till Järvträsk. Den bygd som de allra flesta av besökarna har något slags förhållande till. En farmor, en kusin eller fädernesgården. Men även de nyinflyttade Järvträskborna har hunnit knyta starka band till bygden.
- Vi har bott här i fyra år. Det är fantastiskt. Både platsen och människorna är mycket vackra, säger Wolfgang Maus.