Fullt ös på samiskt konfirmationsläger
Under 18 dagar bor 41 konfirmander på Kyrkans Fjällgård i Jäckvik. De kommer från Jämtland, Västerbotten, Norrbotten - och till och med Norge. Gemensamt har de sitt samiska påbrå. Därför blandas den vanliga undervisningen med lektioner om den samiska religionen och kulturen.
David Palopää undervisade konfirmanderna i samisk historia.
Foto: JENNY KARLSÉN
- Vi hade först lite olika alternativ, men jag hade varit i Jäckvik några gånger och tyckte det var fint här. Jag trodde att Fjällgården skulle vara upptaget redan, men vi hade tur, berättar Åsa.
Hitta sin identitet
Åsa jobbar som konfirmationskonsulent för Luleå stift och är en av huvudledarna på lägret.
- Vi försöker hjälpa konfirmanderna att hitta sin samiska identitet. Vi väver in det i en vanlig konfirmation. Man måste också få försoning med vad Kyrkan gjort mot samerna och hitta ett sätt att gå vidare, säger Åsa.
Hon menar att en konfirmation är en stor händelse för samerna och att de får vänner för livet på ett sådant här läger.
- Det är mycket för dem att ta in, eftersom det blir både den kristna och den samiska delen. Det är bra med långa läger, för då hinner de lära känna varandra djupare. Dessutom behöver inte vi ledare stressa igenom det vi ska hinna, utan det finns möjlighet att fortsätta diskussioner och arbeten under lägrets gång, säger Åsa.
På schemat för torsdagen fanns bland annat samiskt hantverk, samisk historia och bakning av gahkku (samiskt bröd). Konfirmanderna var indelade i grupper och turades om på de olika stationerna.
Nathalie Fjällgren från Funäsdalen och Kajsa Jannok från Gällivare provade på tovning.
- Det går inte så bra. Det är första gången vi provar, säger Kajsa och bägge tjejerna skrattar.
Redovisa
sin konfirmationstid
De har lärt känna varandra under lägret i Jäckvik och tror att de kommer att hålla kontakten.
Lördagen den 28 juni är det dags för konfirmationsgudstjänst i Arvidsjaur kyrka. Som redovisning ska konfirmanderna sammanfatta sin konfirmationstid.
- De får själva bestämma hur de ska framföra sin berättelse. Någon kommer nog att sjunga och andra kanske spelar upp ett drama eller läser en dikt, säger Åsa Karlsson stolt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!