Anders Jönsson

In memorian2015-08-07 05:00

Anders Jönsson, Furulund, Piteå, har avlidit i en ålder av 62 år. Han föddes och växte upp i byn Gunnarn i Västerbotten, som enda barn till Herman och Anna, och där han tidigt i livet fick ta stort ansvar på grund av en sjuklig mor.

Grundskoleåren i hembyn Gunnarn följdes av realskola i Storuman och sedermera en ingenjörsutbildning i Umeå med inriktning mot väg, vatten och byggnad. Under uppväxtåren var Anders en flitig utövare av både fotboll och ishockey för Gunnarns IK.

1974 träffade han sitt livs kärlek, Mona-Lisa, född Grubbström. 1975 flyttade Anders och Mona-Lisa till Piteå, där de några år senare byggde hus på Furulund. De gifte sig 1981 och i familjen fostrades tre barn, Magnus, Mikael och Caroline, som pappa Anders alltid värnat varmt och med stort hjärta och omtanke. Anders började sin yrkesverksamma bana i Piteå med jobb på Nya Asfalt, JCC, och senare som egen företagare inom Bygg & Mark Entreprenören (BME).

Efter några år avyttrade han sin andel i firman för att börja arbeta åt Piteå kommun, först som landskapsingenjör på Kultur & Fritid och därefter som underhållschef vid Teknik & Gatukontoret. Energi, entusiasm och initiativkraft har alltid kännetecknat Anders Jönsson.

Med ett omvittnat idrottsintresse blev han en stor kraft på det lokala planet inom Storfors AIK:s fotbollssektion samt inom Storfors Skidklubb. Vid sidan av sitt ledarengagemang, stöttning till egna och andras idrottande barn, insatser i olika speakerbås, hann han också rikta sitt intresse för Skellefteå AIK:s hockeyspel och Arsenals bolltrillande. Stugan i Järvsjön i Tärnafjällen var Anders stora smultronställe. Där vistades han gärna tillsammans med familjen för att fiska och njuta av naturen.

Lika gärna reste han utomlands, lekte med barnbarnen hemmavid eller inspirerades av ny matkultur över den egna spisen. Sommaren 2012 drabbades Anders av ett hårt bakslag. En cancersjukdom begränsande hans livsrum men Anders visade sig vara en kämpe av rang. Med positiv och målinriktad energi stred han outtröttligt för att besegra sin svåra motståndare.

Bitvis såg han ut att lyckas, men till slut blev sjukdomen övermäktig och efter tre tuffa år somnade Anders in i sitt hem i kretsen av de närmaste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!