Gunvor Lundgren

Foto:

In memoriam2017-12-21 06:00

Vår älskade mamma Gunvor Lundgren somnade stilla in den 15 december 2017. Hon blev 96 år gammal. Hon har under de senaste åren avklätts mer och mer av sina förmågor. Trots detta så kunde hon in i de sista ge någon kort kommentar eller le igenkännande åt oss barn!

Mamma Gunvor föddes 1921 som första barnet till Signe och Albin Lundberg på Lillänget, Piteå. Hon fick med tiden 4 syskon. Uppväxttiden i jordbrukarhemmet var kärleksfull och hon fick tidigt hjälpa till på gården. 6-årig folkskola gick hon i Öjebyn, ”ope Rågrinda”, för att senare i tonåren fortsätta med studier på Sunderbyns folkhögskola. Arbetstiden på Lantmanna i Luleå mindes hon med glädje och där fick hon många vänner för livet.

Hon träffade sin kärlek Nils ”Nisse” Lundgren i mitten på 1940-talet och efter giftermål kunde de båda bosätta sig i hans föräldrahem i Bergsviken. Där bodde även vår farfar Anton som var handikappad. Det var aldrig tal om annat än att mamma skulle ta hand om honom också förutom hem och man. Snart kom även vi barn in i bilden, Ricard, Ulf och så småningom Elisabeth. Mamma Gunvor arbetade i hemmet under hela vår uppväxt för att sedan, när vi ”flugit ut”, fortsätta sin yrkeskarriär, denna gång som kontorist på Formelprodukter.

Gunvor och Nisse fick sedan några fina år tillsammans som pensionärer. När pappa Nisse dog 1996 flyttade mamma in i ”sommarstugan” på gården i Bergsviken och dottern Elisabeth med familj tog över huvudbyggnaden. De sista fyra åren fick mamma bo på Källbogården där hon fick den allra bästa omvårdnad.

Mamma hade ett stort trädgårdsintresse som under hennes krafts dagar resulterade i en prunkande trädgård. Hennes intresse för handarbete, främst vävning och stickning, gav henne tillfälle att ta vara på varje ledig stund på ett meningsfullt sätt. Åtskilliga barnfiltar till Röda korset tillkom under dessa stunder.

Mammas mångåriga roll som kassör i Röda Korsets Hortlax-krets liksom hennes deltagande i Hortlax kyrkokör är exempel på andra engagemang. Hon hann även resa en hel del och besökte många länder både i Europa och i andra världsdelar. Så sent som 2009 besökte hon ett barnbarn i Spanien.

Mamma fick ett rikt liv! Ett kärleksfullt äktenskap, stor omsorg om syskon och vänner och, på senare år, barnbarn och barnbarnsbarn. Hon följde barnens och barnbarnens livsöden med stort intresse och även med lite stolthet! Vi hörde sällan mamma klaga! Hon var förnöjd med livet och ungdomlig till sinnet. Vi känner en stor tacksamhet för mamma och för allt vad hon har fått betyda för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!