Paddsafari vid Igeltjärnen

En flicka fick genast en kyss av en padda, det såg nästan ut som den tänkt hoppa in i hennes mun. Tyvärr blev det ingen prins. Chatrine Augustsson, ledare för Naturskyddsföreningen i Piteås paddsafari, sa att detta kanske bara fungerar med grodor.

Ett paddpar i färd med att trygga en kommande generation.

Ett paddpar i färd med att trygga en kommande generation.

Foto: Niklas Johansson

HORTLAX2010-05-26 06:00
Hon berättade att paddor är giftiga och därför har färre fiender än grodor. Paddorna är inte klibbiga som grodor utan har torr vårtig hud. Dessutom kan de bli hela 40 år gamla.
20 glada Pitebor i alla åldrar med stövlar på fötterna åkte till Igeltjärnen i Hortlax och fick både se och känna på paddor. Deltagarna såg både stora paddhonor och små paddbarn.
Nattaktiva
När temperaturen i vattnet nått +8 grader slåss paddhanar om honorna. Den som är först klamrar sig fast på honans rygg och sitter sedan där till parningen är över. Paddorna är nattaktiva och därför åker man ut på kvällen för att få se paddorna para sig. När aktiviteten är som störst kokar vattnet, det är ringar överallt på vattenytan. Ljudet från hanarna kan höras långa vägar. Lätet påminner om ejderns kluckande.
Naturskyddsföreningen Piteå ska snart ut i naturen igen. I början av juni är det "Naturnatta". Då åker deltagarna till Högberget i Jävre och grillar i sommarkvällen samt blir underhållna med sång och gitarr av musikern Marielle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om