Det var i mitten av 1890-talet som tre lokala herrar tog initiativet till vad som skulle bli Hortlax manskör. Den första uppgiften om Hortlax manskör finns i Norrbottens Allehanda den 6 juni 1898. I notisen står ”Hortlax manskör framträdde i Hortlax skolhus”. Syftet med framträdandet var att samla in pengar till en orgel i skolan. Därmed var kören, som under åren burit manskörens traditioner vidare och idag är Norrbottens äldsta kör, bildad.
I början sjöng Hortlax manskör bland annat vid Odd Fellows möten i Piteå. Men viljan till sångarresor startade tidigt och redan 1905 noterades en resa till Byske och den resan företogs med häst och släde.
1917 var antalet sångare 25. Hur många sångare som ursprungligen var med i kören är inte exakt fastställt men det kan noteras att medelåldern var 25 år.
Under de kommande åren finns inte någon historik att finna men man utgår från att kören fortsatte med sångarresor och att underhålla invånarna i Pitebygden.
Av historien om Hortlax manskör framkommer att kören traditionsenligt sjungit in våren på valborgsmässoafton. Många är säkert de Piteåbor som tagit del av denna uppskattade tradition.
Under de senaste 25 åren har kören fortsatt sin tradition med konserter tillsammans med kända artister, fullsatta julkonserter i Hortlax kyrka, uppträdande vid valborg. De senaste åren har kören också haft ett etablerat samarbete med musikhögskolan i Piteå där man tillsammans med elever tagit fram körverk enbart till Hortlax manskör.
Idag består kören av 30 sångare i fyra stämmor, genomsnittsåldern kan dock tyvärr inte jämföras med 1917 års nivå men intresset är fortfarande stort och manstraditionen bärs med stolthet och detta tillsammans med körens nuvarande unge ledare Erik Öqvist.
Jubileumsåret 2023 har innehållit ett antal uppträdanden där den kommande jubileumskonserten i Hortlax kyrka den 14 oktober och konserten tillsammans med Storstryk på Acusticum den 21 oktober blir årets höjdpunkter.