Nu har Hälleström också fått sin "byabok"
En gång hade byn "kunglig glans" och var en tid sågverkscentrum i bygden. Men tiderna förändrades för Hälleström, i kanten av Sjulsmark. I dag finns inte mycket kvar som minner om storhetstiden.
Falckska gården fotograferd 1936. Bilden, som finns med i boken, visar till höger sågställare Falcks kontorsbyggnad, som är den äldsta byggnaden i byn.
Foto:
Från 1820-talet fram till 1855, med undantag för åren 1848-51, innehade kungahuset, med Carl XIV Johan som förste ägare, sågverket i Hälleström. Dessförinnan hade sågen bland annat en tid kyrkoherden i Öjebyn, Jonas Nordvall, som ägare. Kungen köpte sågverket med inventarier för 5 000 riksdaler banco. Ganska snart därefter tystnade sågklingorna och såghuset ramlade samman 1863. Byn fick efter sågverksepoken ställa om sig såväl levnads- som verksamhetsmässigt.
När driften pågick fick det sågade virket vintertid köras ned till Harrrbäckens lastplats. Sommartid fanns det ingen möjlighet att transportera last till och från Hälleström.
Farfars berättelser
Det finns en intressant historia kring denna tid i Hälleström. Eftersom tiden går riskerar dock berättelserna av vad som hänt att tunnas ut.
Många gånger berättade Christer Öbergs, Antnäs, farfar om byn och släkten. Christer lyssnade gärna. Farfars berättelse resulterade i att Christer Öberg började forska inte bara i sin släkt utan även upptäckte mer av intresse kring vad som pågått i Hälleström, kring enskilda personer, familjer, jordbruksverksamhet och annat företagsverksamhet.
Forskningsarbetet blev något av en milstolpe i Christers liv. Som den aktive forskare Öberg är gick de nyfikna ögonen över det mesta av handlingar han kom över. Det har blivit mycket av läsning om hur livet var förr och besök i byn.
Öberg har för övrigt anknytning till Hälleström genom båda sina farföräldrar till de tidigaste sågverksarbetarna.
I flera år samlade Christer Öberg material i väntan på att få så tillräckligt mycket för en färdig bok.
- Det kanske inte var tänkt att det från början skulle bli en bok, men jag tänkte om, konstaterar Christer Öberg.
Det behöver inte bli böcker som är tjocka - vissa historier breder ut sig över 400-500 sidor. Christer Öberg har på drygt 110 sidor fått ordning på Hälleström. En tillbakablickande bok som också innehåller en redogörelse för alla familjer som funnits och finns i byn. Det handlar om sågställare Falck, om krononybyggen, timmerflottning, kvarnar, arrendatorer, vägar, moderniteter och förändringar, sysselsättningar och skolor i det rikhaltiga material som vaskats fram.
Här har Öberg i väl valda portioner lyft fram vad kanske en del av de gamla minns, som många glömt och som de inte längre känner igen.
Christer Öberg har därmed fyllt på, och kompletterat , den samling av byaböcker som finns om Pitebygden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!