Pristagare på resande fot
Mexikanska Graciela Iturbide fotograferar allt från stenar till människor och reser så mycket att hon börjat längta hem. Nu är hon i Sverige för att ta emot 2008 års Hasselbladspris.
"Änglakvinna" av årets Hasselbadspristagare Graciela Iturbide.
Foto: Måns Langhjelm/Scanpix
På lördag ska hon med pompa och ståt ta emot årets Hasselbladspris och även om hon vetat om det sedan före sommaren, så har hon fortfarande inte hunnit smälta det.
- Nej, men jag är självfallet jätteglad. För mig är det verkligen en sporre att fortsätta mitt arbete. Vad jag ska göra med pengarna? Det vet jag inte. Resa, kanske, njuta - se till att de kommer till god användning! säger hon där hon sitter under sina berömda självporträtt.
Porträtt av kvinnor
Graciela Iturbide har varit fotograf sedan 70-talet och är både känd för sina porträtt av mexikanska kvinnor, möten mellan natur, kultur och människa och bilder från Frida Kahlos hem. Hon har under karriären hunnit med flertalet fotoböcker och stora utställningar på bland annat Metropolitan Museum of Art och Museum of Modern Art i New York, fått en bild lånad som omslag till singeln "Vietnow" med gruppen Rage Against the Machine 1997 och grundat Mexikos fotografiska råd.
Dessutom blev hon tidigt känd som feminist och har i bokform bland annat skildrat matriarkatet i staden Juchitán Oaxaca. Bland annat. Men det finns alltid mer att göra.
- Just nu är jag oerhört fascinerad av Sardinien. Jag har redan varit där en månad och kan knappt vänta tills jag får återvända. Det är något med stenarna, jorden! Det torra klimatet. Sedan är jag intresserad av de gamla lämningar som finns, speciellt de feniciska, säger hon och blir tydligt engagerad.
Sardinienbok
Även Sardinien-intresset ska resultera i en bok, är det tänkt. Och sedan? Möjligheterna är oändliga.
- Det finns så många länder jag har kvar att besöka; Grekland, Turkiet, en del afrikanska länder. Att vara fotograf är för mig bara en ursäkt för att få resa runt och se nya platser, säger Hasselbladspristagaren, men erkänner samtidigt att det myckna resandet tar ut sin rätt.
- Efter prisutdelningen ska jag först åka till Rom, där jag har en utställning, men sedan hem. I år har jag redan varit i Argentina, New York, Chicago och på Sardinien, men nu vill jag hem och ta det lugnt, organisera mitt arkiv. Det är så hemskt med flygplatser!
Fast, kanske finns det en fotobok i dem också.
- Jag har faktiskt funderat på det. "Det nya sättet att gå på pilgrimsfärd", kanske, säger Graciela Iturbide och skrattar.
Fortsätter analogt
Oavsett vad hon kommer att fotografera, så är hon åtminstone säker på att hon inte gör det digitalt.
- Jag kommer att fortsätta analogt. Mina första två kameror var Hasselbladare, men de blev stulna. Sedan har jag bland annat använt Leica och Nikon. Det är så lätt att ta väldigt många bilder digitalt. Jag har tolv bilder i min kamera när jag jobbar, men jag tycker också om att ta det lugnt. Min mentor Manuel Álvarez Bravo sade alltid "Det finns tid, det finns tid" och det finns det, avslutar Graciela Iturbide.
På lördag tar hon som 28:e fotograf emot Hasselbladspriset på Stadsteatern i Göteborg. Samtidigt öppnar en utställning med ett urval av hennes produktion på Hasselblad Center på Konstmuseet.
Hasselbladspriset
Hasselbladspriset är instiftat av Erna och Victor Hasselblads stiftelse och delar varje år ut cirka 15 miljoner kronor till olika projekt. Ett av de mest prestigefyllda är Hasselbladspriset - "för framstående fotografisk gärning". Priset består för närvarande av ett belopp på 500 000 kronor, en guldmedalj och ett diplom. Första gången det delades ut var 1980 och det har efter det delats ut årligen, med undantag för 1983 då Erna Hasselblad gick bort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!