Hembygdsfest med armbrytning

Fyrtiotre gånger i rad med olika motståndare. På hemvändardagen i Glommersträsk blev Linus Wikberg korad till Glommersmästare i armbrytning. Domare var ingen mindre än niofaldiga världsmästaren från Ensamheten, Heidi Andersson.

Är man snäll så måste man också vara stark, menar Heidi. Arvid Vikström håller med.

Är man snäll så måste man också vara stark, menar Heidi. Arvid Vikström håller med.

Foto:

GLOMMERSTRÄSK 2012-07-31 06:00

Årets hemvändarfest på Hängengården, Glommersträsks hembygdsgård, var lite speciell. Visst fanns det trevlig underhållning, dragspel, glass, fiskdamm, pilkastning och gofika, som vanligt. Och gamla hemvändarvänner som inte träffats på evigheter.

Men i centrum stod två armbrytarbord, ett för barn och ett för vuxna. Och framförallt tre medlemmar av den välkända klanen Andersson från Ensamheten: den niofaldiga världsmästarinnan Heidi, pappa Kent och broder Frank.

- Glommersträsk är precis lagom långt bort för att komma hem till Storuman och ettåriga Dante på kvällen, sade Heidi.

Älgkött och potatis
Armbrytning handlar om styrka. Heidis egen styrka är byggd av älgkött och potatis och jobb på åkern eller i skogen. Och av tjugo års armbrottning sen starten som elvaåring med en stor del av släkten som sparringpartners. Som Frank och Kent, som gärna lät Glommersborna "vinna".

Andra ville aldrig sluta och började utmana varandra.

- På’n igen, hetsade Heidi och snart utkristalliserades en grupp som gick upp på scenen och mötte varandra.

- Normalt har man minst en minut mellan matcherna och det är mycket få som orkar med mer än tre matcher på raken.

Det brydde sig inte Linus Wikberg om. Till synes oberörd avverkade han motståndare efter motståndare.

43 matcher
Till slut, efter 43 matcher, besegrades han av Samuel Wigenstam som i sin tur snabbt föll mot storebror Anders. Ingen kom dock i närheten av Linus, som fick titeln Glommersmästare av Heidi och en uppmaning att delta i öppna mästerskapen i Lycksele den 8 mars.

Glommersträsk är precis lagom stort för att komma långt inom armbrytning, menar hon:

- Allt som behövs är ett bord och grundläggande instruktioner, sen kan ni bilda en klubb eller GLIF-sektion för alla åldrar.

Så kanske det blir. Snart, när potatisen är bärgad och älgjakten över. Då ...

I damklassen vann Johanna Wikberg nio gånger i följd medan Tage Norén tog flest vinster vid barnbordet. Glommersträsk hembygdsförening fick ett hedersdiplom "för idogt och ideellt arbete för att bevara det som varit till dem som skall komma".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om